A Google számára készíthet rendszerlapkát a Samsung

exynos chipset lapka rendszerchip nanométer
A jövőbeli Exynos lapkák már 10 nanométeres gyártástechnológiával készülnek
Vágólapra másolva!
Mobilokba és szerverekbe érkezhet az egyedi megoldás.
Vágólapra másolva!

Ugyan a Samsung mobilos rendszerlapkákat tervező divíziója jelenleg versenyképességi problémákkal küzd, azonban a pletykák szerint sikerült tető alá hoznia egy óriási projektet a Google-lel. Ha minden igaz, akkor a mérnökei egy feltehetően okostelefonokba, mikroszerverekbe, és talán Chromebookokba szánt, egyedi rendszerlapkát terveznek a vállalat számára.

A kép csak illusztráció Forrás: Wikipédia

Az 5 nm-es gyártástechnológiával előállítani kívánt chipbe nyolcmagos processzor kerülhet, amelyet két nagy teljesítményű Cortex-A78, két mérsékeltebb tempójú Cortex-A76, továbbá négy energiatakarékos Cortex-A55 alkothat.

A System-on-Chip grafikus vezérlője ARM Mali G71-MP20 lehet, a mesterséges intelligenciás és képfeldolgozásos feladatok elvégzésére specializált áramköröket pedig közvetlenül a Google szolgáltathatja a konstrukcióba.

Egy teljesen modern, felső kategóriás rendszerlapkáról van szó, amely a csúcsmobilokban is állhatja a sarat.

Az egyedi lapkák készítésével a Google célja elsősorban a beszállítóktól való függőségének a csökkentése, a Reuters szerint tavaly többek közt a Broadcomtól, az Inteltől, az NVIDIA-tól és a Qualcommtól is csábított el mérnököket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!