A legtöbb használatban lévő mobilra megérkezik majd.

Soha nem látott kollaboráció indult az Apple és a Google között, a vállalatok egy okostelefonos kontaktkövető rendszeren dolgoznak a koronavírus-járvány leküzdése érdekében. Ennek az a lényege, hogy amennyiben a mobilozók beleegyeznek a funkció aktiválásába, akkor a telefonjuk Bluetooth-on keresztül minden olyan a programban szintén résztvevő mobilt regisztrál, amelyek a hatótávolságukba kerültek.

A kép csak illusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

Amennyiben egy mobilozót koronavírussal diagnosztizálnak, az jelezheti a szolgáltatásban a megfertőződésének a tényét, mire minden olyan mobilozó értesítést kap, aki az elmúlt időszakban a beteg pár méteres közelében járt.

Mindez teljesen anonim módon működik, az értesítést kapottak nem tudják meg, hogy ki volt a beteg.

A megoldással egyrészt a betegek közelében jártak biztonsági okból önizolálhatnak, másrészt pedig a hatóságoknak is rendkívül hasznos adatokat szolgáltathat a rendszer. Egyelőre nem világos, hogy az egészségügy milyen adatokhoz és hogyan juthat hozzá, ezek a részletek még kidolgozás alatt állnak.

A kontaktkövetési funkciót az Apple és a Google be kívánják építeni a mobilos operációs rendszereikbe, az Apple eszközeire szinte garantáltan egy iOS-frissítés keretében jut majd el. Viszont a Google nincs olyan helyzetben, hogy rendszerfrissítéseket küldjön ki a többség által használt mobilokra, így első körben a Google Play-szolgáltatásokon keresztül fogja elérhetővé tenni a követőappot a telefonokra.

A kontaktkövetője minimum Android 6.0-t követel, így a belátható jövőben az aktívan használt, androidos mobilok nagyjából 90 százalékára válhat elérhetővé.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!