Blokkolhatják az oroszok a kalózkodós mobilappokat

okostelefon smartphone mobilozás
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Törvényjavaslat készül a megváltozott warezolási szokások miatt.
Vágólapra másolva!

Újabb módon sújthatnak le a kalózkodásra Oroszországban, a Kommersant beszámolója szerint a szerzői jogi törvények bővítésével megnehezítenék a warezolásra alkalmas mobilappok terjesztését. Ezzel a törvényhozók és a jogvédők arra a trendre reagálnának, hogy torrentezés helyett a kalózkodók egyre inkább mobilappokon keresztül streamelik ingyen és jogtalanul az audiovizuális tartalmakat.

A kép csak illusztráció Forrás: StockSnap / Pixabay

A jelenleg piszkozati fázisban lévő kiegészítések és módosítások szerint amennyiben egy alkalmazás illegálisan jogvédett tartalmakhoz biztosít hozzáférést, akkor az orosz távközlési hatóságnak fel kellene vennie a kapcsolatot a fejlesztőjével vagy terjesztőjével, hogy az ideális esetben egy napon belül tegye elérhetetlenné az appot az orosz netezők számára.

Amennyiben ez nem történik meg, akkor a hatóság az internetszolgáltatókon keresztül blokkoltathatná az alkalmazás letöltési oldalait, adott esetben az Apple App Store és a Google Play Áruház specifikus termékoldalait is.

Nem világos, hogy ezt miként tudná megtenni a hatóság, hiszen a titkosított adatkapcsolat (HTTPS) miatt csak komplett webhelyek elérését tudja letiltani, egyes aloldalaik betöltését nem képes megakadályozni.

Részben ezért van az, hogy Oroszországban is a komplett warez webhelyeket kell blokkolniuk a netszolgáltatóknak, nem csak a specifikus aloldalaikat.

A belátható jövőben benyújtani kívánt törvénytervezet még piszkozati fázisban van, így a technikai részleteinek szakértőkkel való átbeszélése megoldható a benyújtása előtt. Emellett egyes jogvédők sérelmezik, hogy sehol sincs benne szó a warezappokat készítők vagy terjesztők esetleges bírságolásáról, bár a külföldi személyek és szervezetek esetén a fizetésre bírás problémákba ütközhet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!