Tegyen virtuális sétát otthonról ezeken a csodás magyar helyszíneken

múzeum, kiállítás, kastély, templom, állatkert, virtuális, séta
A Műcsarnok is bejárható a monitorunk előtt ülve.
Vágólapra másolva!
A technika segítségével múzeumokban, kastélyokban, vagy akár az állatkertben is tehetünk egy virtuális sétát.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként sajnos a csodálatos magyarországi látnivalók jó része is zárva van a nagyközönség előtt. Legalábbis fizikailag, hiszen a megszokott módon nem látogathatóak, azonban a különféle fejlett technológiáknak köszönhetően már mód nyílik arra, hogy ezek egy részét virtuális úton is bejárjuk. Azaz a számítógépünk előtt ülve, és annak monitorát bámulva jó néhány hazai nevezetességnél tehetünk egy különleges "vizitet".

A Műcsarnok is bejárható a monitorunk előtt ülve Forrás: Origo

Mostani anyagunkban ezek közül választottunk ki 9 nagyszerű, szórakoztató és hasznos virtuális sétát. Törekedtünk a változatosságra, és az egyik legfontosabb feltétel az volt, hogy ne legyen szükség a Flash technológia használatára, amely már sok számítógépen korlátozva van.

Ennek köszönhetően ezeket a "túrákat" tényleg bárki egyszerűen bejárhatja.

Mindenkinek csak javasolni tudjuk, hogy tegyen velük egy próbát, talán kedvet kaphat akkor is, hogy ha vége a járvánnyal kapcsolatos korlátozásoknak.

Magyar Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria szervezésében virtuális tárlatvezetésen vehetünk részt. A megvalósítás nagyon jól sikerült, hiszen az egyes termekben körbe lehet forogni az egér használatával, így mindenki onnan, és olyan sokáig nézheti, ahogy szeretné.

A Magyar Nemzeti Galériában is tehetünk egy virtuális sétát Forrás: Origo

Ráadásul a weboldal rengeteg hasznos információt is kínál a művekkel és a művészekkel kapcsolatban. A Magyar Nemzeti Galéria ezen szolgáltatására méltán lehet büszke, ugyanis kifogástalanul sikerült, felhasználóbarát, könnyen kezelhető és nagyon látványos.
A Magyar Nemzeti Galéria virtuális tárlatvezetése ide kattintva érhető el.

A Füzéri vár kápolnája

A Füzéri vár virtuálisan bejárható kápolnája az egyik személyes kedvenc ilyen jellegű szolgáltatásunk, itt az Origo Techbázison. Egyrészt azért, mert maga az épület, a helyiség gyönyörű! Nagyon hangulatos, nagyon szépek az egyes részletei, és mert még sosem jártunk itt. Másrészt pedig egy igazi technológiai bravúr, ahogy ezt lemodellezték a fejlesztők. A megszokottnál sokkal "kisebbeket" lehet lépkedni, így gyakorlatilag oda mehetünk ahova csak szeretnénk. A kép minősége, a látványvilág pedig lélegzetelállító. Egyébként az egész internetes oldal nagyon jól sikerült, döbbenetes fotókkal, és remek videókkal, valamint számos hasznos kiegészítő információkkal. Mi el is döntöttük, hogy ha egyszer kiszabadulhatunk otthonról, biztos, hogy ellátogatunk, hogy a valóságban is megnézzük ezt a pazar állapotban lévő várat.
A Füzéri vár kápolnájának virtuális túrája ide kattintva érhető el.

Aquincum

Hazánk egyik legjelentősebb ókori emlékének számítanak a Római Birodalom egykori városának, Aquincumnak a romjai. Az óbudai múzeum látogatható része kifejezetten nagy, és ezáltal remek szabadtéri program, amelyről azonban most le kell mondani. Viszont otthonunkból bejárhatjuk a területet egy internetes alkalmazás segítségével.

Aquincumot is bejárhatjuk ily módon Forrás: Origo

A megjelenő képek tetszés szerint forgathatóak, és a piros rom ikonra kattintva lehet továbblépni egy másik helyszínre. Egyszerűen válthatunk teljes képernyőre, és az alaprajz is megnyitható. A szoftver kellően stabil, de azért annyira nem kifinomult ez a rendszer, mint amit a füzéri várnál alkalmaztak. Az oldalon ezúttal is rengeteg hasznos és fontos információ olvasható, így akit érdekel Aquincum történelme, jelentősége és mostani életünkre gyakorolt hatása, az itt kielégítheti tudásszomját. Az aquincumi múzeumban ide kattintva tehetünk egy virtuális sétát.

Műcsarnok

Budapest nemzetközi szinten is elismert és számon tartott kulturális intézménye a Műcsarnok. Itt rengeteg előremutató, nagyon magas szintű kiállítást rendeztek az évek során, amelyek közül szerencsére jó néhány virtuálisan is bejárható egy internetes oldal révén.

A termekbe lépve körbe lehet forogni, a 360 fokos panorámaképeknek köszönhetően, amelyek nagyítására is mód nyílik.

Ehhez az egeret, valamint egy jól sikerült, felhasználóbarát kezelőfelületet kell használni, és a tapasztalataink szerint a navigáció gyorsan elsajátítható.
A Műcsarnok virtuális sétái ide kattintva érhetőek el.

De la Motte-kastély

Az Egertől 10 kilométerre fekvő Noszvajon található a magyar kastélyépítés egyik remeke, a De la Motte-kastély. A késő barokk, copf stílusban épült remekmű kívül-belül fantasztikusan néz ki, és egy internetes oldalon keresztül bárki által bejárható. Ráadásul a megszokottnál jóval több lehetősége van a látogatónak, hiszen gyakorlatilag minden szegletéről készítettek egy nagy felbontású, 360 fokos fotót. A képek szabadon, tetszés szerint forgathatóak, és ennek köszönhetően ez a weboldal óriási szabadságot kínál a kastély virtuális látogatása során.
A fantasztikus De la Motte-kastélyt ide kattintva járhatjuk végig.

Állatkert

A Fővárosi Állat- és Növénykert is zárva tart sajnos, de a Google-nak köszönhetően tehetünk benne egy hatalmas virtuális sétát.

Az Állatkert is nyitva áll a virtuális látogatók előtt Forrás: Origo

A Streetview, azaz Utcakép funkciónál már megismert és bevált módon látogatható végig a park. Az élmény teljesen valósághű, azt leszámítva persze, hogy az aranyos állatokat nem láthatjuk élőben.
Az Állatkertbe ide kattintva látogathatunk el.

Thury-vár

A várpalotai Thury-vár hatszáz éves múltra tekinthet vissza, és a 2011-ben befejezett nagyszabású felújítási munkálatokat követően teljes pompában várná a vendégeket. Mindenesetre a fenntartóknak köszönhetően egy "sétával" a saját számítógépünk előtt ülve is bármikor bejárhatjuk e csodálatos épület hangulatos termeit, szobáit. A szokásoknak és elvárásoknak megfelelően rengeteg nagy felbontású, szabadon forgatható panorámakép készült a vár belsejéről, amelynek így minden részlete alaposan szemügyre vehető.
A várpalotai Thury-várba ide kattintva látogathatunk el.

Zsolnay Negyed

Nemcsak házakat, palotákat vagy múzeumok kiállítótermeit járhatjuk be a monitorunk vagy tévénk előtt ülve, hanem akár komplett városrészeket is. Erre tökéletes példa a pécsi Zsolnay Negyed projektje, amelynek keretein belül egy háromdimenziós túrát tehetünk ezen a legendás területen.

A Zsolnay Negyed szépségei is megcsodálhatóak Forrás: Origo

Fantasztikus hangulatú utcácskákon, pazar épületek között barangolhatunk a szobánkban ülve, és miközben az ember csak a fejét, illetve pontosabban az egerét forgatja, csak arra tud gondolni, hogy "ezt élőben is látni kell!"
A Zsolnay Negyedben ide kattintva tehetünk egy virtuális sétát.

Zeneakadémia

A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, azaz más néven a Zeneakadémia egyike a főváros legismertebb épületeinek. Régóta esedékes felújítása 2013-ban fejeződött be, és azóta régi pompájában fogadja a diákokat és a hangversenyekre, koncertekre érkező látogatókat. A Zeneakadémia egyedülálló, káprázatos épülete is bejárható virtuálisan, így bárki megcsodálhatja belülről akár a hálószobájának mélyéről.

A felújított Zeneakadémia sem maradhatott ki a sorból Forrás: Origo

Ehhez nem kell más csak egy számítógép vagy egy telefon, hiszen a Google Arts & Culture projektjébe annyi más híres építészeti alkotás mellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem is bekerült. A panorámatechnológiának és az alkalmazott gömbkameráknak köszönhetően a képek forgathatóak, és a fotókba bele is lehet nagyítani egyszerűen, így az apró finomságokat is szemügyre lehet venni.
A Zeneakadémia épületébe ide kattintva látogathatunk el.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!