Laptopos nyűggel számolt le az Intel

internetezés laptop notebook munka iroda
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Bármely újabb modellre telepíthető már a grafikus drivere.
Vágólapra másolva!

A laptopok egyik legbosszantóbb sajátossága, hogy a gyártóik sok esetben csak olyan driverek telepítését hajlandóak engedélyezni rájuk, amelyeket ők maguk jóváhagytak. Emiatt az Intel, az AMD, vagy az egyéb lapkatervezők webhelyeiről közvetlenül letölthető, legfrissebb meghajtókat legfeljebb trükközve lehet installálni a notebookjaikra.

A kép csak illusztráció Forrás: Polina Zimmerman / Pexels

Ez a laptopok kiadását követő egy-két éven belül még hagyján, azonban ezután a gyártók általában magára hagyják a termékeiket, nem hajlandóak frissíteni többé a specifikusan hozzájuk letölthető meghajtóprogramokat. Emiatt a felhasználók az idő múlásával egyre több problémával szembesülnek, az elavult driverek a legkülönfélébb módokon rosszalkodhatnak.

Pedig van belőlük friss és jó verzió, csak épp azt tudják telepíteni.

Az Intel most részben véget vetett ennek a problémának: a bejelentése szerint a processzoraiba integrált HD Graphics vagy Iris grafikus vezérlőkhöz garantáltan telepíthető lesz a teljesen általános, általa kiadott és frissített drivercsomag,

azaz kiiktatta a számítógépgyártók korlátozásait.

A fejlesztés a legújabb Intel Graphics Software 26.20.100.8141-től kezdve érhető el Windows 10 operációs rendszer használata esetén, azonban csak a driver „DCH" jelzésű kiadásában érhető el. Ez funkcionálisan azonos a normál változattal, a különbséget a telepítőformátum jelenti.

A DCH-s kiadás telepítéséhez legalább Windows 10 Fall Creators Update (v1709) rendszerre, továbbá hatodik generációs Core architektúrát használó processzorra (a 2015-ös Skylake család) van szükség.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!