Már készül is a Samsung 250 megapixeles kameraszenzora

Vágólapra másolva!
A mobilokba szánt 150 megapixeles szenzor állítólag már elkészült, így elindult a 250 megapixeles fejlesztése.
Vágólapra másolva!

A Samsung nemrég árulta el, hogy szeretné felülmúlni az okostelefonokba szánt képkezelő szenzorok felbontásánál a 600 megapixeles értéket, ezt tartják ugyanis egyenértékűnek az emberi szem képével. Persze a 600 megapixeles szenzorokra elég sokat kell még várni, de talán nem annyit, mint elsőre gondolnánk.

Forrás: CNET

Mostanában nagy divat lett a marketing miatt a 108 megapixeles kamera a mobilok világában, ezek készítésében élen jár a Samsung, és ami azt illeti, a jelentések szerint már a 150 megapixeles szenzorral is elkészültek. Ezt a Xiaomi használja majd először egy idei új mobiljában, a Samsung pedig kínai források szerint máris 250 megapixeles kameraszenzoron dolgozik. A Galaxy S20 Ultra 108 megapixeles szenzora egyébként 1/1,33 hüvelykes, a 250 megapixeles viszont már 1/1 hüvelykesnél is nagyobb lehet.

Nagy kérdés, hogy meddig fokozzák majd a megapixelháborút a gyártók, hiszen a dolognak bőven vannak negatívumai azon túl, hogy jól hangzik a sok megapixel és a képpontok egyesítése az állítólagos jobb minőségért. Az eddigi tesztek azt mutatják, hogy a nagyobb szenzorok miatt a közeli felvételeken már alig van olyan terület, ami fókuszban marad, tehát egy régebbi mobil sokszor összességében élesebb képeket készít, a nagy szenzor miatt a fotónak csak egy kis területe marad éles közelebbi felvételeknél. A magas felbontás persze nagyobb fájlméretet és lassabb mentési időt is eredményez, és a Google Fotók ingyenes tárhelyének is meggyűlik a baja ezek mentésével (a mentés a tapasztalatok szerint sokszor nem működik az ilyen képeknél, ha pedig igen, eleve 16 megapixelesre tömöríti a fotókat a tárhely az ingyenes fiókoknál).