Erre figyeljen, ha használt elektronikai készüléket vásárolna az interneten

internetes, vásárlás, használt, elektronikai cikk, csalók
Az online vásárlás könnyű és egyszerű dolog, de ha használt terméket keresünk, az már kicsit veszélyesebb.
Vágólapra másolva!
A használtcikk-piac olyan dolog, amely sokakat foglalkoztat, és amely számos veszélyt, buktatót rejt magában. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy mire érdemes figyelni ilyen szituációban, mit kell elkerülni, és mikor muszáj nemet mondani.
Vágólapra másolva!

Mit várhatunk?

Ha használt telefon, tévé, számítógép, audioeszköz, stb. vásárlásán töri a fejét valaki, akkor nyilván az a célja, hogy a bolti árnál olcsóbban jusson hozzá egy ilyen jellegű termékhez. Viszont azt is el kell fogadnia, hogy csodák nincsenek, vagy legalábbis nagyon-nagyon ritkák. Azaz

az olcsóságnak "ára" van, ami jelentkezhet az adott masina külsejében, használati értékében, esetleg a garancia hiányában.

Tehát valamiféle kompromisszumot muszáj lesz kötni, az nem létezik, hogy valaki a bolti ár feléért, harmadáért áruljon egy ugyanolyan minőségű, bontatlan, garanciális terméket. Ezt mindig muszáj észben tartani, ha valaki úgy dönt, hogy erre az útra lép.

Óvakodjon a csalóktól

Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy iszonyú történeteket lehet hallani és olvasni a különféle fórumokon csalókról, akik direkt erre a területre specializálódtak. Azaz meghirdetnek valamilyen szupernek tűnő elektronikai terméket rettenetesen olcsón, nagyon durván limitált határidőt szabnak, hogy ne legyen idő gondolkodni, a végén a pénzt elteszik, de értelemszerűen a terméket nem küldik. De arra is van példa, hogy rossz, hibás készüléket csomagolnak be, és aztán széttárják a karjukat, hogy nem tudnak semmit sem tenni. Még arra is akad példa, hogy összevissza hazudoznak, vagy a Postára próbálják kenni a dolgot, végül persze mindig megpróbálnak eltűnni, a telefont már nem veszik fel és a levelekre sem válaszolnak.

Az online vásárlás könnyű és egyszerű dolog, de ha használt terméket keresünk, az már kicsit veszélyesebb Forrás: Origo

Sajnos az erre szakosodott csalók száma óriási, hiszen nem egy-két elszigetelt esetről van szó, hanem rengetegről. A rendőrségen lehet feljelentést tenni, ám a hatóságoknak egyszerűen nincs kapacitásuk arra, se nálunk, se a világon máshol, hogy minden ilyen ügynek tökéletesen a végére tudjanak járni. Az ilyen bűnözőket egyébként sokszor lefülelik, de általában megússzák csekély büntetéssel, és aztán kezdik elölről az egész gyalázatos tevékenységüket. Ráadásul sok időt elvesz a jogi hercehurca, adott esetben bíróságra kell járni, vagy tanúskodásra van szükség, ez pedig végképp nem hiányzik senki életéből.

Honnan?

Ma már jó pár olyan internetes oldal van, amely használt dolgok adás-vételére szakosodott. Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy leginkább a legismertebbeken, a legnagyobbakon keresztül vásároljanak, ugyanis az ilyen helyek jelentős energiákat mozgatnak meg a csalók kiszűrése érdekében, és más módon is védik a felhasználókat. Például a jobbak rendelkeznek értékelési rendszerrel, azaz az eladókat lehet véleményezni, és a megbízhatóságukat pontozni. Emiatt senkinek sem ajánljuk, hogy olyannal kezdjen üzletelni, aki valamilyen okból kerüli ezeket a professzionális webhelyeket, hiszen jó eséllyel valami simlis dolog van a háttérben, ami miatt elképzelhető, hogy ki van tiltva ezekről, vagy nem akarja alávetni magát a szabályzatnak.

Kitől?

Az előbb említett specializált, apróhirdetős oldalakon viszonylag jól leellenőrizhetőek az eladók. Érdemes csak olyanra szűkíteni a kört, akinek több pozitív értékelése van, és aki régóta regisztrált tagja az adott oldalnak. Ehhez értelemszerűen rá kell szánni némi időt arra, hogy az ember utánajárjon ezen információknak, elolvassa a korábbi vásárlók által adott értékeléseket, de bőven megéri a dolog. Ha csak egy kicsit is gyanúsnak tűnik valaki, vagy a hatodik érzékünk megrázza a vészcsengőt, akkor inkább hagyjuk az egészet, és keressünk egy másik ajánlatot!
Biztos mindenki belefutott már abba, mikor az "ismerős-ismerőse" állt elő valamilyen szupernek tűnő ajánlattal. Ezeknek sem vagyunk nagy hívei, hiszen azért előfordulhat, hogy az eladó nem volt száz százalékig őszinte, az emberi kapcsolatokat pedig nem éri meg kockára tenni egy jónak hangzó üzlet miatt.

Hogyan?

A mi tanácsunk az, hogy ha elektronikai eszközt, pláne valamilyen nagy értékű masinát vásárol valaki, akkor ha lehet, ragaszkodjon az előzetes kipróbáláshoz. Tehát ha van rá mód, akkor vegye ki a dobozából és nézze meg működés közben is. Például senki ne vásároljon tévét vagy laptopot egy napsütötte parkolóban, hiszen ott értelemszerűen nem lehet meggyőződni arról, hogy hogyan is szuperál a valóságban. Ha az eladó ettől elzárkózik, akkor hagyni kell, hogy keressen más balekot.

Az 5 legfontosabb szabály használt elektronikai cikk online vásárlása során:

- Valamelyik profi apróhirdetéses oldalon keresztül vásároljon!
- Csak megbízhatónak tűnő személytől vásároljon!
- Ne utaljon előre pénzt!
- Ha lehet, próbálja ki vásárlás előtt a terméket
- Ne bízzon vakon senkiben!

Amennyiben mégis valaki úgy határoz, hogy "látatlanban" vásárol, akkor az a legfontosabb, hogy soha, semmilyen körülmények között ne utaljon előre, hiába követeli ezt meg valamiért az eladó. A legtöbb csalás ugyanis úgy történik, hogy a csodában, mesésen olcsó termékben reménykedő vevő engedve a felszólításnak, elutalja előre a kért összeget, aztán pedig hoppon marad. A legjobb értelemszerűen az utánvételt választani, de itt is nagyon fontos, hogy amilyen hamar csak lehet, próbálják ki a vásárolt terméket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!