A Relay szolgáltatással védhető volna a magánszféra is.

Újabb hasznos szolgáltatás privát tesztelésébe kezdett a Mozilla, a Firefox Relay lehetővé teheti a felhasználók számára, hogy például a webhelyeken való regisztrációkor elfedjék a valódi e-mail-címüket egy helyettesítő címmel. Az utóbbira kapott leveleket automatikusan továbbítaná a valódi postafiókjaikba.

A kép csak illusztrációForrás: Getty Images/Todor Tsvetkov

Amennyiben a felhasználóknak már nincs szükségük az épp használt helyettesítő címre, vagy újat hoznának létre helyette, akkor ezt minden további nélkül megtehetik. A törölt címre érkező e-mailek persze már nem jutnak el a valódi postafiókjába.

A Firefox Relay várható használati feltételei még nem ismertek, jó eséllyel a privát béta során szerzett tapasztalatok formálhatják azokat.

Az internetes levéltovábbítás koncepciója egyáltalán nem új, régóta elérhetőek már ilyet kínáló szolgáltatások, ezekhez hasonlóan a Firefox Relay elsődleges célja is a kéretlen levelek számának csökkentése. Például a nyereményjátékos, vagy csak gyanús webhelyeken való regisztrációt követően előfordulhat, hogy özönleni kezd a megadott e-mail-címre a spam, ilyenkor csak ki kell kapcsolni az eldobhatós címet kéretlen levelek megállítása érdekében.

Emellett általánosságban védheti a magánszférát, ha nem mindenhol ugyanazt a címet használják a netezők.

Végül a mindenhol ugyanazt a jelszót használóknak is kínálhat előnyt az eldobhatós e-mail-cím: megvédheti a valódi levelezőfiókjukat, továbbá a valódi címükkel regisztrált egyéb fiókjaikat az engedély nélküli belépéstől, ha kiszivárog a jelszavuk egy eldobhatós címmel regisztrált webhelytől.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!