Mindenféle adatokat begyűjt a felhasználókról a Xiaomi böngészője

Vágólapra másolva!
Állítólag kémkedik az emberek után a Mi Browser - a Xiaomi tagadja, hogy bármi rosszat csinálna.
Vágólapra másolva!

A kínai mobilgyártókat gyakran vádolják meg a felhasználók utáni kémkedéssel, a vádak többsége általában túlzó vagy hamis azonban (de néha igaz). Egy független biztonsági szakértői csapat most arra jött rá, hogy a Xiaomi okostelefonjai is szeretnek adatokat gyűjtögetni. A Forbes jelentése szerint a Redmi Note 8 például rengeteg felhasználói adatot küld el egy kínai tulajdonú szerverre Szingapúr és Oroszország irányába, a Xiaomi saját, gyári böngészőjén keresztül.

Forrás: xiaomi

A böngésző a kutatók böngészési előzményeit, keresési kifejezéseit titkosított formában továbbította, ezeket könnyű volt visszafejteni. Az adatokat még inkognitó módban is elküldte a szoftver, és ugyanezt a problémát a Mi 10, Redmi K20 és Mi MIX 3 készülékeken is tapasztalták.

A készülékek a kijelzősimítások részleteit, a hozzáfért mappák listáját és további részletes adatokat is rögzítettek. Hasonló vádak érték a OnePlus 2017-ben, ennek fényében különösen meglepő, hogy most a Xiaomi került ilyen helyzetbe. A cég szóvivője szerint a Xiaomi semmi rosszat nem csinál, kizárólag a szabványos, minden gyártó által bevett gyakorlat alapján fokozzák a böngészési élményt a nem személyes információk elemzésével. A kritikusok szerint az adatok azonban messze nem anonim jellegűek.