Szabálytalanná válhatnak a jelenleg elterjedt értesítések.

A webhelyeken 2011 óta megjelenő sütis figyelmeztetések mögött jó szándékú szabályozás bújik. Az eredeti elképzelés szerint ezeknek informálniuk kellene az európai állampolgárokat arról, hogy a meglátogatott portálok az internetes követésükre kitalált technológiákat használnak, továbbá egyértelmű igen-nem választási lehetőség elé kellene állítaniuk őket, hogy elfogadják-e a követést. A webhelyek nem tehetnék meg, hogy nem fogadnak el nemleges választ, és nemleges válasz esetén nem tagadhatnák meg a látogatók kiszolgálását.

A kép csak illusztrációForrás: Taste of home

A szabályozás életbe lépése előtt a netezőket követő reklámpiaci szereplők részéről persze elindult a szövegének értelmezésével kapcsolatos jogtechnikai szőrszálhasogatás,

és bizony igen sikeres volt.

Emiatt fehér holló az olyan webhely, ami ténylegesen megfelel a szabályozásnak, egy nemrég elvégzett kutatásban a vizsgált portálok 88% százaléka nem teljesítette a minimum elvárásait.

A webhelyek java egyáltalán nem teszi lehetővé, hogy a netezők elutasítsák a követést, a lapjaik görgetését pedig ráutaló magatartásként könyvelik el arra nézve, hogy megkapták az engedélyt a látogatóktól a követőtechnológiák futtatására.

Az illetékesek most reszelnének a sütiszabályozás szövegén, hogy ennek véget vessenek: félremagyarázhatatlanul előírnák az igen-nem választási lehetőség kínálását, a weblapok görgetése pedig nagyon világosan nem lenne elfogadható ráutaló igenként.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!