Érdekes újításokkal ostromolja a magyar tévénézőket az LG

LG, OLED, tévé, 2020
A Gallery Designra épülő LG GX tévék egy új családot képviselnek.
Vágólapra másolva!
Az LG hosszú ideje a világ második legnagyobb televíziógyártójának számít az eladott termékek számát és értékét tekintve egyaránt, olyan nagy neveket megelőzve, mint a Sony, a Panasonic, a nagyon komoly állami támogatással bíró kínai TCL vagy a Xiaomi. Ez a teljesítmény pedig nem véletlen, a technológiai szektorban ugyanis éveken át nem lehet szerencséből megélni.
Vágólapra másolva!

A konszern az elmúlt egy évtizedben masszívan ráfeküdt az újdonságok hajszolására, hogy olyan termékekkel és technológiákkal állhasson elő, amelyek egyediek, és így diktálja a trendeket, illetve így mutassa meg az erejét a potenciális vásárlók előtt. A cég 2020-ra sem lazított a tempón, hiszen idén is számos friss megoldással rukkoltak elő.

A Gallery Designra épülő LG GX tévék egy új családot képviselnek Forrás: Origo

A járvány miatt kicsit elcsúsztak a dolgok, de ezek az újdonságok végre megérkeztek már Magyarországra is, és az LG Magyarország munkatársainak segítségével konkrét képet kaphattunk arról, hogy melyek azok a különleges modellek és funkciók, amelyekkel a cég meghódítaná a világot.

OLED, OLED, OLED

Ha OLED képalkotási eljárás, akkor LG! Fél évtizede már ugyanis, hogy minden más piaci résztvevő kifarolt a technológia mögül, de az LG egyedül is tartotta a frontot, és az idő őket igazolta. Mára az OLED tévék több mint 15 gyártó kínálatában találhatóak meg úgy, hogy mindenki az LG által gyártott kijelzőket használja, és a prémium, tehát drága, nagy tudású termékek kategóriáját dominálja ez az eljárás. Az LG 2020-ban is minden követ megmozgat annak érdekében, hogy megtartsa vezető pozícióját e területen, és ennek érdekében nagyon változatos OLED flottával álltak elő, amely jó pár újdonságot tartalmaz

A világ "legkisebb" OLED tévéje

Ilyen például, hogy 2020-ban színre lépnek a világ jelenlegi legkisebb OLED tévéjével. A korábbi 55, 65 és 77 inches változatok mellett ugyanis érkezik a 48 inches "kistestvér" a CX szériába. Ez ugyanúgy 4K felbontású és HDR támogatású, mint nagyobb társai, és természetesen az okostévérendszer, illetve a különféle mesterségesintelligencia-eljárások sem hiányoznak belőle. Sajnos ennek a tévének az itthoni ára fura módon megegyezik majd az 55"-os modellével, ami azt jelenti, hogy tényleg csak azok számára lesz érdekes, akik eddig azért nem vásároltak OLED tévét, mert az nem fért be mondjuk a szekrénybe vágott helyre.

Hézagmentesen a falra

2020-ban egy teljesen új termékcsalád is felbukkan, a GX sorozat személyében, amelyek különlegessége az úgynevezett Gallery Design. E modellek specialitása, hogy mindössze két centiméter vastagok, és egy egyedi konzol révén hézagmentesen rögzíthetőek a falra.

Hézagmentesen simulnak a falra Forrás: Origo

Hagyományos értelemben vett talp, vagy állvány nem is jár melléjük, ezeket tényleg arra találták ki, hogy "lógjanak". A két centiméteres készülékházba egyébként befért a táp, az összes tuner, csatlakozó és hangrendszer is, ami tényleg komoly technológiai bravúr!

Tapétatévé

Az LG korábban már bemutatta a rendkívül vékony, falra vagy üvegre simuló tapétatévéjét, amelynek 2020-ban egy új verziója érkezik. E modell sajátossága, hogy az összes csatlakozó és hardver egy külső dobozban kap helyet, amely egyúttal egy teljes értékű hangprojektorként is bevethető. A 4K felbontású, HDR támogatású tv egy igazi különlegesség, amely tényleg olyan, mintha egy poszter lenne a falon.

8K

Az LG is bízik a 8K eljövetelében, azaz, hogy a jelenlegi uralkodó 4K felbontásnál négyszer nagyobb részletességet kínáló megjelenítők egyszer tényleg meghódítják a világot.

A cég kifejlesztett ilyen, extrém nagy felbontású, 7680 x 4320 képpont megjelenítését szavatoló OLED televíziókat is, és a Signature 8K család 77 és 88 hüvelykes készülékei is a boltokba kerülnek idén.

Emellett a vállalat egy másik saját csodafegyverét, a Nanocell-eljárást sem felejtette el, amely alapvetően LED háttérvilágítású LCD technológiára épül. E készülékeknek is lesznek 8K változatai idén, amelyek az LG állítása szerint jobb képminőséget produkálnak, mint a nagy rivális kvantumpontos készülékek.

Új képfeldolgozó chip

A vállalattól megszokhattuk, hogy évről évre új képfeldolgozó processzorral lép színre, így idén már az Alpha9 3. generációs lapkáit építik a televíziókba. Ennél az újdonságot a még fejlettebb, mesterséges intelligencián alapuló képfeldolgozó-képjavító funkciók jelentik, amelyeknek hála például a 4K vagy Full HD felbontású anyagból a hardver és az algoritmus képes 8K-t megközelítő képi világot kreálni.

Megújult az okostévérendszer

Az LG évekkel ezelőtt úgy határozott, hogy sok riválisától eltérően nem külső partnertől vásárolja vagy licenszeli a tévé vezérléséért felelős okostévérendszert, hanem saját igényeihez maximálisan igazodva kifejleszt egy saját platformot. Mint utólag kiderült, ez nagyon jó döntésnek bizonyult, hiszen az LG webOS rendszere igen jól sikerült. A 2020-as modellekbe is a webOS új verziója került, amelynél az alapok változatlanok maradtak, tehát továbbra is személyre szabható a grafikus kezelőfelület, amely a riválisok megoldásaihoz képest sokkal kisebb részt takar ki a képből.

A Sport Riasztás funkciót a focikedvelők imádni fogják. Forrás: Origo

Idén néhány új funkcióval gazdagodott a rendszer, amelyek közül az egyik legfontosabb az Otthoni Irányítópult nevű szekció, amely minden korábbinál egyszerűbben teszi lehetővé a különféle csatlakoztatott eszközök kezelését, és egyfajta okosotthonközpontként is funkcionál. Szintén fontos újítás a sportriasztás, ahol a felhasználó

megadhat konkrét klubokat, illetve bajnokságokat, és ezek után a készülék automatikusan jelzi, ha kezdődnek a meccsek,

megakadályozva azt, hogy lemaradjunk bármiről, valamint a mérkőzések aktuális állása is feltüntethető a kijelzőn.

Gamer funkciók

Az idei modellek egy részébe jó pár olyan szolgáltatás került, amelyekkel a cég a játékosok (az úgynevezett gamerek) által felmerülő igényekre reagált. Ilyen a dinamikusan változtatható frissítési technológiák (G-Sync, FreeSync) támogatása, vagy a tovább csökkentett input lag, amelyek tényleg nagyon hasznosak lehetnek, és akár el is dönthetik egy-egy összecsapás sorsát.

Játékosok által jelentkező igényeket is figyelembe vettek a fejlesztések során Forrás: Origo

Mindent összevetve azt mondhatjuk, hogy az LG 2020-ra is kitett magáért. Látható, érezhető a cég törekvése, hogy próbálja még inkább erősíteni pozícióit az egyre gyilkosabbá váló piacon. De abban is biztosak lehetünk, hogy a riválisok is mindent beleadva erősítenek, amire konkrét példákat is láthattunk, szóval a verseny tovább élesedik majd idén. Érdekes időknek nézünk elébe, de ezt egy pillanatig se bánjuk, hiszen a kutatás-fejlesztés, az új megoldások és utak keresése végeredményben azt a célt szolgálják, hogy végül mi végfelhasználók még elégedettebbek legyünk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!