164 milliárd lett az iPhone-lassítás ára

apple iphone smartphone woman bed okostelefon
Vágólapra másolva!
Egyenként csak jelképes összeget kapnak az amerikaiak.
Vágólapra másolva!

Még idén pont kerülhet az Egyesült Államokban az Apple telefonlassításos botrányának a végére. A Law360 beszámolója szerint a vállalat ellen indított csoportos fogyasztóvédelmi perben megegyezés született az iPhone-vásárlókat képviselő ügyvédi iroda és az Apple között, a jelenlegi tervek szerint decemberben válhat papíron is véglegessé az üzlet.

A kép csak illusztráció Forrás: Bruno Cervera / Pexels

A megegyezés keretében az Apple összesen 500 millió dollár, olyan 164 milliárd forint kártérítést fizet majd az olyan iPhone SE, 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7 és 7 Plus mobilok egyesült államokbeli vásárlóinak, akik a processzorlassítási praktika kikapcsolhatóvá válása előtt vettek a fentebb említett mobilokból.

Fejenként 25 dollár, ~8200 forint kártérítésre számíthatnak a vevők.

Aki esetleg már elfelejtette volna, a 2017 januárjában kiadott iOS 10.2.1 rendszer az akkumulátor teljesítményének folyamatos csökkenésével párhuzamosan automatikus visszavette az iPhone mobilok processzorainak az órajelét, így lelassultak a készülékek. Az Apple állítása szerint csak a mobilok váratlan újraindulását próbálta ezzel elkerülni, azonban titokban tartotta a praktikát, így a vevők azt hihették, hogy a hardver elavulása miatt működik egyre lassabban az iPhone-juk, ideje újat venni helyette.

Ami nem volt igaz, egy olcsó akkucserével visszaállítható volt a telefonjaik eredeti sebessége.

A trükközésre 2017 decemberében derült fény, az USA-n kívül többek közt Franciaországban is eljárás indult miatta az Apple ellen.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!