Új kodekkel készülhetnek a 4K-s és 8K-s videók

Vágólapra másolva!
A Qualcomm, a Samsung és a Huawei is támogatják a 4K-s 8K-s videókhoz kitalált EVC kodeket.
Vágólapra másolva!

A Qualcomm, a Samsung és a Huawei egyaránt támogatják az MPEG-5 EVC kodeket, aminek jogdíjmentes alapverziója és fizetős, opcionális változatai is vannak. A szabvány jobb tömörítést és hatékonyságot ígér a 4K-s videók világában, és segítene a 8K terjesztésében, ami AR-tartalmaknál is fontos lehet.

Forrás: sammobile

Az EVC a H.264-hez képest ugyanolyan minőséget 31 százalékkal kisebb fájlméret mellett garantál, és gyakorlatilag egy szinten van a H.265-tel, a fizetős opciókkal pedig még tovább csökkenthető a fájlméret.

Az EVC azért érdekes, mert a H.266 alternatívája, és alapvetően megkerülhető lesz a minden egyes eladott mobil után fizetendő licencdíj. Szintén jogdíjmentes kodekalternatíva az AV1, ezt egyelőre csak a MediaTek Dimensity 1000 lapka és az új Samsung QLED TV-k támogatják. Az AV1-et teszteli már a YouTube és a Netflix is, de mobilon a dekódoláshoz hardveres segítség kell, különben az üzemidő látja kárát az új szabványnak. Vagyis időbe és sok új készülékbe telik, mire vagy az EVC, vagy az AV1 jobban elterjed majd a piacon.