Pokolian hatékony a PS5 háttértára

unreal engine 5 sony playstation 5
Unreal Engine 5
Vágólapra másolva!
Közelébe sem érnek játékfuttatáskor a PC-kbe szánt SSD-k.
Vágólapra másolva!

A PlayStation 5 konzolon futó Unreal Engine 5 techdemó kiadása után Tim Sweeney, az Epic Games alapítója és ügyvezetője elejtett néhány gondolatot a Sony hardvere kapcsán, többek közt az SSD háttértárának a teljesítményét dicsérte, állítása szerint köröket ver a számítógépekben elérhető modellekre. Ezt számos PC-s játékos eretnekségnek vélte, és rámutattak, hogy számítógépekbe is léteznek már 5,5 GB/s körüli olvasási tempóra képes modellek.

Forrás: Epic Games

Sweeney ezután egy twitteres bejegyzéssorozatban rávilágított arra, hogy ez papíron ugyan igaz, de a gyakorlatban a PlayStation 5 mégis masszívan hatékonyabb a játékok futtatásakor.

Állítása szerint a különbségért a jelentős rendszerintegráció a felelős: a PlayStation 5 esetében nem csak az SSD elméleti átviteli sebessége óriási, de a játékok állományaiban lévő adatok natív formátumban, hardveres dekódolással kerülnek a videomemóriába,

ami rendkívül hatékonnyá teszi az egész műveletet.

Sweeney erősen papírszagúnak titulálta PC-s adatátviteli értékeket, ráadásul csak a háttértár és a kernelmemória közti adatmozgatásra vonatkoznak. A kernelmemóriába való bekerülésük után az adatok egy lassú és szövevényes útra indulnak, mire a videokártya meghajtóprogramja szoftveres dekódolással végre képes ténylegesen beküldeni azokat a videomemóriába és használhatóvá válnak.

Emiatt számítógépeken nem lehet a játékok adatainak beolvasásakor kihasználni az SSD-k által kínált sebességet, rengeteg hardveres és szoftveres réteg lassítja az adatok mozgását a háttértár és a videokártya memóriája között,

ezzel óriási késleltetést okozva.

Sweeney szerint az Intel által fejlesztett, és talán pár év múlva bevetésre kerülő NVDIMM rendszermemória jelentős előrelépést hozhat ezen a téren a számítógépekben, így izgatottan várja a technológia körüli fejleményeket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!