Tovább kavar a processzorok támogatása terén az AMD

amd ryzen 3600 processzor cpu
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Különleges BIOS kell majd a régi alaplapokra a Ryzen 4000 processzorokhoz.
Vágólapra másolva!

A Ryzen processzorok nagy sikertörténetek, az AMD mostanra teljesen sarokba szorította velük az immáron ötödik éve a 14 nanométeres gyártástechnológián ragadt Intelt. Az egyetlen erősen kritizálható trend, hogy ugyan mindegyik Ryzen az AM4 tokozást használja, azonban kezd átláthatatlanná válni, hogy milyen lapkakészletes alaplapok melyik processzorokkal kompatibilisek, mint ez a lenti ábrán is látható.

Kezd átláthatatlanná válni, hogy melyik AMD lapkakészlet milyen processzorokat támogat Forrás: AMD

Ezt nem így tervezte az AMD: az eredeti elképzelései szerint az AM4 tokozású alaplapokban használhatónak kellett volna lennie az ugyanilyen tokozású processzorainak. Legfeljebb egy BIOS-frissítést kellett volna telepíteni az alaplapokra, hogy azok támogassák a később megjelent központi egységeket, ami teljesen normális jelenség. A gyakorlatban ez nem valósult meg, mivel előre nem látott módon óriásira hízott a BIOS-fájlok mérete, így az újabb és újabb processzorok támogatásához szükséges kódot egyszerűen nem lehet beléjük integrálni.

Nem fér bele az alaplapokra integrált memórialapkákba a szükséges kód.

A legújabb dráma másfél hete indult, mikor kiderült, hogy a várhatóan az idei év végén bemutatkozó, Zen 3 architektúrás AMD Ryzen 4000 asztali számítógépes processzorokhoz mindenképp AMD B550 vagy AMD X570 lapkakészletes alaplapok kellenek majd, a jelenleg kapható B450 és X470 chipsetes termékek nem lesznek kompatibilisek velük.

A kép csak illusztráció Forrás: cebbi / Pixabay

Az emiatt kitört botrány hatására az AMD úgy döntött, hogy mégis lehetővé teszi majd a kérdéses chipsetekkel a Ryzen 4000 modellek használatát, ehhez az alaplapok tulajdonosainak egy különleges BIOS-frissítést kell majd telepíteniük.

Viszont ennek ára lesz: az opcionális frissítés telepítését követően az alaplapok inkompatibilissé válnak számos régebbi Ryzennel, és nem lehet majd visszaállni a megszokott BIOS-uk használatára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!