Kiszivárgott az első Xbox forráskódja

2020.05.25. 08:07

A közel végleges Windows NT 3.5 kódbázissal együtt.

Nem különösebben súlyos, azonban a Microsoft számára így is bosszantó információszivárgás történt május első felében, a The Verge tudósítása alapján kikerült a netre a 2002-es Xbox konzol szoftverének forráskódja, a mellé járó dokumentációval, emulátorokkal, fordítási környezetekkel együtt.

Bill Gates az első Xbox 2001-es bemutatójánForrás: Getty Images/Steve Wilson

Ez elsőre elég szenzációs fejleménynek tűnhet, azonban bennfentesek szerint jó eséllyel nem fog komoly segítséget nyújtani az olyan emulátorok készítőinek, akik szeretnék PC-ken futtathatóvá tenni a konzolra készült játékokat.

Mint kiderült, a holmik java valójában már évek óta keringett a fejlesztők körében, és ennek ellenére is csak olyan 40 játékot sikerült működésre bírniuk a konzol ~900 darabos repertoárjából.

Kapcsolódó érdekesség, hogy az eredeti Xbox operációs rendszere egy rendkívül lecsupaszított és átírt Windows 2000, DirectX 8 grafikus programozási felülettel. A konzolban egy módosított, 733 MHz-es Intel Pentium III processzor, szintén testre szabott NVIDIA GeForce 3 videovezérlő, továbbá 64 MB memória található.

A beszámoló szerint az Xbox rendszerszoftverével együtt az 1994-es Windows NT 3.5 majdnem végleges változatának a forráskódja is kiszivárgott, vélhetően ennek az elérhetővé válása sem fogja különösebben kínos helyzetbe hozni a Microsoftot.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!