USA: a mobilok kijelzőire sem nézhetnek a nyomozók

apple iphone x ios 11 face id
Apple iPhone X
Vágólapra másolva!
Kutatási engedély kell a záróképernyő megtekintéséhez.
Vágólapra másolva!

A digitális világban magától értetődő, hogy a nyomozóhatóságok gyakran hozzá kívánnak férni az áldozatok és potenciális elkövetők mobiljaihoz, azonban a modern telefonok gyári titkosításai és egyéb védelmei miatt egyre gyakrabban ütköznek akadályba. Ezek mellett természetesen jogi kérdéseket is felvet, hogy egyáltalán milyen körülmények között van lehetőségük a készülékek átkutatására, már amennyiben a tulajdonosaik nem járul hozzá önként azok átvizsgálásához.

Apple iPhone X Forrás: Apple

A napokban egy seattle-i bíró jelentős implikációkkal rendelkező döntést hozott az Egyesült Államokban: a nyomozó hatóságok kutatási engedély nélkül még csak a mobilok záróképernyőire sem nézhetnek rá, különben

megsértik a tulajdonosaik alkotmányos jogait.

A kérdés úgy került a bíróhoz, hogy tavaly rablás és testi sértés vádjával eljárás indult egy Joseph Sam nevű illető ellen. Az ügyét megkapott nyomozó nem kért engedélyt a telefonjának átkutatására, mivel nem is kívánta azt feloldani: elégnek látta a záróképernyőn látható információkat felhasználni bizonyítékként, így készített egy fotót a telefon kijelzőjéről.

Ezt a bizonyítékot Sam védőügyvédje kifogásolta, szerinte engedély nélkül kutatásnak minősült, így nem használható fel az eljárás során, a bíró pedig jogosnak ítélte a panaszát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!