Megjelent a héten a Napster, a Tetris és az Apple II

windows, kék halál, leégés, ciki, Bill Gates
Nincs annál rosszabb, ha egy nyilvános eseményen hal meg a bejelenteni kívánt technika.
Vágólapra másolva!
Új sorozatunkban összegyűjtjük azokat a fontos eseményeket, melyek az év ezen hetére estek valamikor a múltban, és amelyek jelentősen befolyásolták a technológiai univerzumot, a felhasználói szokásokat, valamint a különféle technológiák, termékek fejlődését. Tehát azokat a mérföldköveket, amelyek alapvetően változtatták meg az életet, és amelyek ezáltal komoly hatást gyakorolnak most is mindennapjainkra.
Vágólapra másolva!

A zeneipar örökre megváltozik - 1999. június 1.

Ezen a napon vált elérhetővé a Napster nevű fájlcserélő szolgáltatás, amely lehetővé tette, hogy az emberek minden korábbinál egyszerűbben osszák meg egymással MP3 tömörítésű zenefájljaikat az interneten keresztül. A Napster felrúgott minden szabályt, és értelemszerűen óriási csapást jelentett a hagyományos zeneipar számára. Megszűnt a boltok és kiadók mindenható uralma, és amellett, hogy sokkal egyszerűbben hozzá lehetett jutni dalokhoz és albumokhoz, azt sem felejthetjük el, hogy mindez rengeteg pénzt húzott ki a zenészek zsebéből is.

Az első hackerfilm - 1983. június 3.

A hackerek, azaz a számítógépes rendszerek feltörésére szakosodott programozók hamar felbukkantak a popkultúrában. A War Games, azaz a Háborús Játékok volt az első film, amelynek központi karaktere egy ilyen figura volt. A hidegháborús alkotásban a Matthew Broderick által alakított gimnazista hozzájut illegálisan egy szoftverhez, aminek segítségével bejut az USA atomarzenálját vezérlő rendszerbe.

A Háborús Játékok volt az egyik első hackerekről szóló film. Forrás: Origo

A Háborús Játékok óriási közönség- és kritikai sikert aratott a témaválasztásnak köszönhetően, bár értelemszerűen azért ma már meglehetősen avíttnak tűnik. Mindenesetre rengetegen voltak, akiknek ez az alkotás nyitotta fel a szemét azzal kapcsolatban, hogy milyen veszélyesek is lehetnek a számítógépek, és biztos, hogy rengetegen voltak, akik e film hatására döntöttek úgy, hogy megismerkednek a computerek csodálatos világával.

Nem esett messze a fájától - 1977. június 5.

A számítógépek sokáig hatalmas, nehezen kezelhető masinák voltak, amelyekről elképzelhetetlennek gondolták, hogy eljuthatnak az otthonokba, irodákba. Az Apple II. volt az egyik első gép, amely bebizonyította, hogy ez tévedés, és hogy igenis van igény a bárki által megszerezhető, könnyen kezelhető úgynevezett személyi számítógépekre.

1977-ben bemutatkozott, és hatalmas sikert aratott az Apple II. Három év alatt 210 000 darabot adtak el belőle, ami akkoriban elképesztőnek számított. Forrás: Origo

A termék egyben tartalmazta a processzort, a memóriát, a billentyűzetet és a monitort is. Óriási és váratlan sikert aratott, amit látva több vállalat is hirtelen úgy döntött, hogy ilyen irányba terjeszkedik. A gép olyan vállalatokat inspirált, mint a Commodore, az IBM vagy az Atari, és természetesen elindította az úton az Apple céget, amely mind a mai napig a világ egyik legnagyobb és legbefolyásosabb vállalata.

A játék, ami megváltoztatta a világot - 1984. június 6.

Ironikus, de a világ egyik legnagyobb hatású, óriási globális sikert arató videójátéka nem a szoftverfejlesztés Mekkájának számító Japánból, Egyesült Királyságból vagy az Amerikai Egyesült Államokból származik, hanem a Szovjetunióból.

A legendás Tetris orosz származású. 1984-ben kódolta le egy szovjet állami nagyvállalatnál dolgozó Alexey Pazsitnov. Forrás: Origo

1984. június 6-án mutatta be Alekszej Leonyidovics Pazsitnov azt a programot, amely szó szerint százmilliókat szórakoztatott az elmúlt néhány évtizedben. Ez pedig a Tetris, amely a szovjet Elektronika 60 mikroszámítógépre jelent meg elsőként. A Tetris később elterjedt, és szinte minden platformra, legyen az C64, IBM PC, PlayStation, XBox, iOS vagy Android alapú mobil, elkészült a változata.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!