Ezek a techtörténelem legfurább mobiltelefonjai

különleges, mobiltelefo, katonai, luxus, strapatelefon
Samsung Galaxy S20 Tactical Edition. A háborús telefon.
Vágólapra másolva!
Hajlamosak vagyunk azt gondolni látva a sok hasonló, egymással könnyen összetéveszthető készüléket, hogy minden mobil ugyanolyan, és a gyártók egyszerűen nem képesek semmi újat kitalálni: csak egymást másolják, a bejáratott ösvényt tapossák bátortalanul, és csak lekövetik a technológiai változásokat.
Vágólapra másolva!

Ennél nagyobbat pedig nem is lehetne tévedni. Az elmúlt néhány évtizedben jó pár olyan érdekes mutáns bukkant fel a kísérletező kedvű piaci résztvevőknek hála, amely agresszívan próbálta tágítani a mobilos univerzum határait. E készülékek között akadnak olyanok, amelyek nagy hatást gyakoroltak a komplett iparágra, ezáltal a mai életünkre is hatással vannak, és persze olyanok is, amelyek totális zsákutcának bizonyultak. Ezekből a különleges, "bátor" modellekből készítettünk egy kisebb válogatást, annak apropóján, hogy a Samsung a közelmúltban állt elő egy speciális, kifejezetten katonai célra szánt mobillal.

Túlélni a háborút

Ez pedig a Samsung Galaxy S20 Tactical Edition, ami tehát az idei csúcsmodell, az S20 különleges változata. Már az eredeti modell is vízálló, de ez sokkal jobban bírja az ütéseket, a port és úgy általában a különféle fizikai behatásokat, mindez pedig a külsején is meglátszik, hiszen elképesztően zordul néz ki. A kijelzőjét átalakították, hogy kesztyűben is lehessen használni, és ellátták jó néhány speciális funkcióval is. Ilyen például a képlépcsős, DualDAR titkosítási technológia, amely megvédi a kényes adatokat.

Samsung Galaxy S20 Tactical Edition. A háborús telefon. Forrás: Origo

Emellett a készülék képes a hagyományos mobilhálózatok mellett a katonai egységek számára fenntartott, zárt taktikai hálózatokra is csatlakozni, valamint egyetlen érintéssel megszakítható rajta minden kapcsolat, ami sokat segíthet a rejtőzködésben. A Samsung S20 Tactical Edition az év második felében érkezik, és a hírek szerint átlagember nem is vásárolhatja meg, csak a különféle katonai alakulatok számára lesz elérhető.

Luxus zsákutca

Volt idő, mikor a méregdrága audió berendezéseiről, valamint televízióiról ismert Bang & Olufsen a telefonos szektorban is szerencsét próbált. A 2005-ben bemutatott Serena nevű, totálisan egyedi kialakítású termékkel kívánták leigázni a felső kategóriás mobilok szegmensét, de a tervük kudarcba fulladt. A koncepció az volt, hogy ötvözik a hagyományos, asztalra tehető modelleket a hordozható darabokkal, a pláne pedig az volt az egészben, hogy egy külön alumínium állványra lehetett feltenni, aminek elegáns hatást kellett volna keltenie.

Bang & Olufsen Serena: Az értelmetlen luxustelefon. Forrás: Origo

A Serena egyértelmű zsákutcának bizonyult, mai szemmel teljesen érthetetlen, hogy mit láttak benne. Ahhoz képest, hogy játszani nem lehetett vele, és egy használhatatlan, 0,3 megapixeles kamerával látták el, piszok drágán adták.

1275 dollárt, azaz mintegy 410 000 forintot kértek el érte, és hamar bebizonyosodott, hogy az emberek egyszerűen nem vevők erre az irányvonalra.

Két évvel később a Bang & Olufsen próbálkozott még egy luxusmobillal, de aztán szerencsésen belátták, hogy ezen a pályán idegenül mozognak.

Nem toll, telefon!

Nem, a képen nem egy bumfordi elektronikus toll, vagy egy sütővas látható, hanem egy rendkívül fura mobil. A Haier döntéshozói vélték úgy 2004-ben, hogy az emberiségnek erre van szüksége, de persze azóta kiderült, hogy tévedtek.

Haier K7: a telefon, ami úgy néz ki, mint egy toll. Forrás: Origo

Bár az ötlet maga nem rossz, hiszen egy ilyen kialakítású készülék sokkal kényelmesebben elfér egy zsebben vagy táskában, mint egy hagyományos felépítésű társa. Viszont a koncepció nem aratott nagy sikert, így a Haier K7 nem váltotta meg a világot, az emberek helyett inkább a jóval méretesebb, ám sokoldalúbban használható okostelefonok irányába fordultak.

Az öngyógyító mobil

Az LG G Flex 2 telefonjával próbálta meg forradalmasítani a mobilos iparágat, és tény, hogy a dél-koreai cég egy páratlan készüléket tett le az asztalra 2015-ben. Már maga a hajlított kialakítás kiemeli a hatalmas termékóceánból, hiszen akkor (és ma is), a hagyományos sík termékek uralták a piacot. Viszont az igazi extrát a hátlapja jelentette, az ugyanis olyan anyagból készült, amely képes volt automatikusan, magától eltüntetni a kisebb karcolásokat.

Az LG G Flex 2 egyediségét az öngyógyító hátlap, és a hajlított készülékház adta. És az, hogy olyan anyagból készült, amely képes volt automatikusan, magától eltüntetni a kisebb karcolásokat. Forrás: Origo

A dolog működött, csak hát persze jó drága volt, és az emberek úgy voltak vele, hogy inkább vesznek egy normális védőtokot jóval olcsóbban.
Az LG G Flex 2 egyébként a maga korában kifejezetten jó telefonnak számított, erős hardverrel, remek kijelzővel. A vállalat nagyon sokat várt tőle, de a termék nem vált trendteremtővé, nem erre mozdult el a mobilos univerzum. Ettől függetlenül tény, hogy a G Flex 2 érdekes és egyedi színfoltja mind a mai napig ennek a szektornak.

Minden idők egyik legszebbje

A BlackBerry 2010 környékén a világ (egyik) legnagyobb telefongyártójaként tündökölt. A kanadai vállalat okostelefonjai hihetetlen népszerűségnek örvendtek, és a cégnek arra is volt energiája és tőkéje, hogy totálisan innovatív, kísérleti készülékekkel álljon elő.

Ezek egyike az Empathy fantázianevű modell volt, ami bár 10 éves, de még a mai szemnek is frissnek, modernnek hat.

A gyémántot idéző, egyedi kialakítású készülékház arányos, és egy remek képminőséget szavatoló OLED kijelző található rajta a cég védjegyének számító, fizikai valójukban is létező gombok mellett.

A BlackBerry Empathy egy gyönyörű telefon volt, amihez egy okos gyűrű is járt. Forrás: Origo

A BlackBerry Empathy mellé járt egy speciális gyűrű, amely nem pusztán esztétikai célokat szolgált, hiszen egyfajta távirányítóként is funkcionált. Segítségével ugyanis bizonyos funkciók, szolgáltatások egyetlen mozdulattal elérhetőek voltak. Ezzel egyébként a BlackBerry megelőzte a korát, hiszen manpság az okos órák és okos karkötők többek között ugyanezt kínálják.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!