Nem akar mérési eredményekről beszélni az Intel

intel core i9-10900k cpu processzor gamer gaming
Intel Core i9-10900K
Vágólapra másolva!
Veri a termékeit az AMD, úgyhogy mostantól nem fontosak.
Vágólapra másolva!

A 2020-as esztendő újabb gigantikus mérföldkő az Intel és az AMD háborújában, hiszen az asztali számítógépekbe és szerverekbe szánt processzorok után már a laptopos piacon is az élre tört az utóbbi. A Ryzen és Epyc márkanéven futó, legújabb AMD processzorok teljesítményre minimum egy szinten vannak az Intel termékeivel, ráadásul minden esetben számottevően alacsonyabb a fogyasztásuk és a hőtermelésük.

Intel Core i9-10900K Forrás: Intel

Mindez annak köszönhető, hogy az Intel immáron ötödik éve kénytelen 14 nanométeres gyártástechnológiát használni a termékeiben, miközben az AMD már tapasztaltnak mondható a 7 nm-es csíkszélességű termékek készítésében is. Ráadásul egyelőre nem világos, hogy az Intel mikorra lesz képes összekapni magát és visszalőni a riválisra, de a belátható jövőben biztosan nem lesz képes újból maga alá gyűrni azt.

A kép csak illusztráció Forrás: cebbi / Pixabay

Ez természetesen kommunikációs nehézséget okoz a cégnek, hiszen emberemlékezet óta a piac leggyorsabb termékeivel rendelkezett, amit nem volt nehéz kommunikálni a partnerek és az ügyfelek felé. Ez most megváltozott, a termékei egyre gyakrabban kapnak ki a méréseken, emiatt a jelek szerint az kerül az Intel kommunikációjának a középpontjába, hogy ténylegesen mit kapnak a pénzükért cserébe a vevők.

Ezt a váltást maga Bob Swan vezérigazgató magyarázta pár napja a Computex YouTube-csatornájára felkerült üzenetben, szerinte ideje leszámolni a puszta mérési eredményekkel, és az alapján megítélni a technológiát, hogy

az milyen előnyökkel jár és hatásokat hoz.

Állítása szerint a koronavírus-járvány is rámutatott, hogy a jövőben amúgy is inkább specializált megoldásokra van szükség az ügyfelek és üzleti felhasználók egyedi problémainak hatékony megoldására.

Mindez alapvetően igaz, azonban mérések nélkül nyilván lehetetlen összehasonlítani az egymással rivális termékeket: akármennyire is nem tetszenek az Intelnek a számok, megszabadulni nem fog tőlük.

Swan gyakorlatilag azt pedzegeti, hogy az Intel számára kedvezőtlen mérési eredmények felbukkanásakor mindenki dugja homokba a fejét, és elégedjen meg azzal, hogy a termékei ettől még tökéletesen megfelelnek a céljukra. Nem valószínű, hogy a cég részvényesei méltányolni fogják ezt a haditervet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!