Lejárt a 4 GB-os videokártyák kora?

amd radeon rx 5500 videokártya
AMD Radeon RX 5500
Vágólapra másolva!
Az AMD szerint már nem elég a játékoknak a mennyiség.
Vágólapra másolva!

Jól tudják a számítógépes játékosok, hogy videomemóriából sosem elég, az egyre részletesebb textúrák és modellek, komplexebb grafikus effektek, és persze a növekvő renderelési felbontás számlálatlanul eszik a gigabájtokat. Az AMD egy blogbejegyzésben azt tanácsolta a számítógépes játékosoknak, hogy lehetőség szerint felejtsék el a 4 GB videomemóriával szerelt videokártyákat, válasszanak 6 vagy 8 gigabájtosakat.

AMD Radeon RX 5500 Forrás: AMD

Ennek illusztrálására a vállalat a 4 és 8 gigabájt memóriával is kapható Radeon RX 5500 XT videokártyát használta, az utóbbi modellel átlagosan 19 százalékkal jobb teljesítményt mért a játékok magas beállításai (high, very high vagy ultra) mellett. Ehhez persze fontos hozzátenni, hogy a textúraminőség közepesre ledobásával garantáltan jóval kisebb különbség jött volna ki a videokártyák között, miközben a képminőség között nem lett volna drámai a különbség, főleg mozgás közben.

A magas vagy ultra textúraminőségre való átváltás drámai mértékben növeli a VRAM használatát, miközben aránylag kis mértékben javítja az érzékelhető képminőséget.

Plusz a Radeon RX 5500 XT tulajdonosai jól tudják, hogy a kártyájukat nem „hűha" beállítások melletti játékfuttatásra tervezték, az ilyen igényekkel rendelkezőknek jóval magasabb árkategóriájú grafikus vezérlőt kell vásárolniuk.

Nagyon magas minőségi beállítások mellett átlagosan 19%-kal teljesített jobban a 8 GB-os Radeon RX 5500 Forrás: AMD

A sántító marketinges bejegyzés ellenére a videokártya vásárlása előtt álló játékosoknak érdemes elgondolkodniuk az AMD tanácsán, különösen mivel az ősszel piacra kerülő PlayStation 5 és Xbox Series X konzolok eljövetele számítógépeken is megdobhatja a jövőbeli big budget játékok rendszerigényét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!