Kockázatos az okos háztartási eszközök vásárlása

ces 2017
Az LG bemutatta Smart InstaView okoshűtőjét, amibe az Amazon Alexa virtuális asszisztens is beépül
Vágólapra másolva!
A márkák java konkrét ígéretet sem hajlandó tenni a szoftveres támogatásuk hosszára.
Vágólapra másolva!

Óriási divattá vált az elmúlt években az okos háztartási eszközök készítése, ezek tipikusan internetre kapcsolódnak és mobilappal is kezelhetőek. Számos vásárló fantáziáját meg is mozgatják, bár a jelentős feláruknak köszönhetően aránylag szűk kör képes vagy hajlandó megengedni magának a megvásárlásukat.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/David Mcnew

A brit Which? független fogyasztóvédelmi szervezet rámutatott, hogy az okos háztartási eszközök a bizonytalan szoftveres támogatásuk miatt jelentős kockázatot hordoznak a vásárlók számára. Az árakat átnézve azt találta, hogy a hasonló tulajdonságokkal rendelkező, klasszikus modellekhez képest az okoshűtők átlagosan 855 fonttal, az okos mosogatógépek 259 fonttal, az okos ruhaszárítók pedig 190 fonttal kerülnek többe.

Ehhez képest a gyártók java még elméletben sem hajlandó kötelezni magát valamiféle dátumhoz, hogy meddig számíthatnak szoftveres támogatásra a vásárlók.

A kiadvány megkeresésére válaszolt márkák közül a Samsungnál két évig, a Bekónál akár tíz évig, a Mielénél pedig tíz évig biztosítottak a patchek. A Bosch, Candy, Hoover, Hotpoint, Indesit, LG, Neff, Siemens, és Whirlpool márkák képviselői azt válaszolták, hogy csak szükség esetén adnak ki szoftverfrissítéseket a termékeikhez.

Elsőre nem tűnhet komoly veszélynek, hogy meghackelhetik mondjuk a hűtőt, de például az óriási túlterhelési támadások kivitelezésére használt Mirai botnet is

javarészt feltört IP-kamerákból és routerekből állt.

Ami van ugyanilyen érdekes kérdés a vevők számára, hogy funkcionális jelleggel meddig maradnak támogatottak az okos háztartási eszközeik, hosszú távon elérhetőek lesznek-e a működésükhöz esetleg szükséges szerverek és appok. Ezek nélkül jobb esetben az okoseszközök különösen drága „butaeszközökké" avanzsálódnak, rosszabb esetben pedig akár működésképtelenné is válhatnak.

A háztartási gépek, különösen a méregdrága modellek esetében elvárás a 10+ éves életciklus, így abszolút jogos a kérdés, hogy a cserealkatrészek eladásán túl a régi termékeik támogatásában nem érdekelt gyártók mennyire lesznek hajlandóak megerőltetni magukat a hosszú távú szoftveres támogatásuk terén.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!