Mostoha az Intel és AMD közös gyermekének sorsa

intel hades caanyon nuc amd radeon rx vega
Intel Hades Canyon mini PC integrált AMD Radeon RX Vega grafikus vezérlővel
Vágólapra másolva!
Megint nincs meghajtó a Core processzorok mellé integrált Radeonhoz.
Vágólapra másolva!

Tavalyelőtt januárban bizarr lépésre vetemedett az Intel, olyan laptopokba és mini számítógépekbe szánt Core i5 és Core i7 processzorokat dobott piacra, amelyek mellé AMD Radeon RX Vega M videovezérlőt integrált. Összesen öt ilyen processzort kínált, de 2018 októberében máris nyugdíjazta a termékeket, kérészéletűnek bizonyult a cégek kollaborációja.

Intel Hades Canyon mini PC integrált AMD Radeon RX Vega grafikus vezérlővel Forrás: Intel

Ez nem meglepő annak fényében, hogy az Intel idén be kíván törni a dedikált videokártyák piacára, így ha lesznek hasonló termékei a jövőben, akkor azokba minden bizonnyal a saját Xe videovezérlői kerülnek majd. A Radeon chipes Intel processzorok nagyon kevés termékben voltak elérhetőek, az Intel saját NUC 8 Extreme (Hades Canyon) gamereknek szánt miniszámítógépei mellett csak a HP Spectre x360 15 és Dell XPS 2-in-1 hibrid számítógépekben tűntek fel.

Kérészéletűnek bizonyult az Intel és az AMD együttműködése Forrás: Intel

Sajnos szoftveres téren egyáltalán nem volt jó az Intel és az AMD kapcsolata, nagyon ritkán érkezett naprakész grafikus meghajtó az integrált Radeonokhoz. Némi szenvedés után az Intel inkább lehetővé tette, hogy testre szabott driver helyett a megszokott Radeon Software meghajtót telepítsék az ügyfelek.

Most váratlanul ennek is vége szakadt, a Windows 10 May 2020 Update-et hivatalosan támogató Radeon Software 20.5.1 nem telepíthető a processzorokkal szerelt minigépekre és laptopokra.

Az Intel eredetileg 5 év szoftveres támogatást ígért a termékekhez, így a tájékoztatása szerint felvette a kapcsolatot az AMD-vel, hogy

az kedveskedjen újból drivert biztosítani az ügyfeleknek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!