Titkos netes életük van a tiniknek

mobilozás okostelefon smartphone társkeresés társkereső szökőkút park tavasz
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Terjedőben az idegenekkel való, videochates ismerkedés.
Vágólapra másolva!

Az olyan sokat sulykolt biztonsági tippek, mint az idegenekkel szembeni óvatosság, a nem megfelelő magatartású ismerősök tiltása/jelentése, illetve a tartalmak láthatósági beállításai mind már ismert, magától értetődő óvintézkedések a tinédzserek körében. A dupla Instagram-fiók, a Messengerben szerveződő virtuális bandák és az olyan külföldi „becserkésző alkalmazások", mint a Chat Alternative viszont újnak számítanak. És ez csak a jéghegy csúcsa, hívta fel a figyelmet a Safe House Training System.

A kép csak illusztráció Forrás: Freestocks.org / Pexels

„A két budapesti és egy vidéki általános iskolában összesen közel 30 órát töltöttünk a gyerekekkel, mentális és fizikai önvédelmi tréninggel egybekötött, fókuszcsoportos kutatással. Az eredmények minden téren felülmúlták elvárásainkat. Ahogy számítottunk rá, az önvédelmi képzés hatására a gyerekek megnyíltak, bizalommal fordultak felénk és örömmel beszéltek arról, pontosan mi is történik a zárt közösségi média felületeken és chatcsoportokban.

A dupla Instagram-fiók és a virtuális Messenger-bandák mellett a legnagyobb problémát abban látom, hogy a gyerekek elsődlegesen nem a felnőttekhez, hanem kortársaikhoz fordulnak tanácsért. Óriási a tudásbeli szakadék a gyerekek és a felnőttek között, aminek következtében a világra éppen nyitó 12-16 éves tinik teljesen védtelenek a virtuális közegben. A felvilágosítás helyett egy folyamatos monitoring rendszer, és arra épülő készségszintű képzések kellenek, csak ezzel tudhatjuk relatív biztonságban az online közegben gyerekeinket" – mondta Pöltl Ákos a Safe House Training System program alapítója, a fókuszcsoportos kutatás elindítója.

A fókuszcsoportos kutatásokat iskolánként 3 alkalommal, 2,5 órás szemináriumokon, nagyjából 15 fős csoportok részvételével végezte a cég. A szemináriumok során önvédelmi képzési blokkok és mélyinterjú jellegű, fókuszcsoportos beszélgetések váltották egymást.

A tinik jellemzően egymással osztják meg tapasztalataikat, egymástól kérnek tanácsot, de ha úgy adódik, a családon belül egyedül a nagyobb testvér jött szóba, mint lehetséges segítség. A legtöbbet használt közösségi médiás és chates felületek az Instagram és a Messenger, további kedvelt alkalmazások még a Facebook, a TikTok és a Viber.

Szinte kivétel nélkül minden gyereknek van nyilvános, a szülők által is látható Instagram-profilja, illetve egy másik privát, amit csak barátokkal, osztálytársakkal oszt meg.

Az Instagram mellett Messengerben kommunikálnak leginkább különböző témájú és nagyságú csoportokban. Itt említettek olyan nagyobb, több száz fős zárt közösségeket, amolyan virtuális bandákat, ahova csak az alapítók engedélyével lehet bekerülni. Előkerült még a Chat Alternative nemzetközi ismerkedős chatalkalmazás, amellyel kapcsolatban

többször előjött a pornográf tartalom is, mint veszélyforrás.

A vállalat célja a jelenlegi tapasztalatokat felhasználva egy stabil, folyamatos monitoring és jelzőrendszer felállítása általános iskolákkal együttműködve, majd pedig erre építve egy valós, készség szintű tréning nyújtása a 12-16 éves korosztály számára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!