Mire jó az okoskarpánt, és mit tud egy olcsó darab ma?

Xiaomi, Mi, Band, 4, okos, karkötő, teszt
Xiaomi Mi Band 4 – okos karkötő.
Vágólapra másolva!
A viselhető okos eszközök, elsősorban az órák és a karkötők piaca az elmúlt években szédületes mértékben megnőtt, és az előrejelzések szerint ez a trend a jövőben is folytatódni fog. Nem meglepő módon sok nagy cég lát fantáziát az ilyen masinákban, köztük a feltörekvő kínai gyártó, a Xiaomi, amely hazánkban is gőzerővel terjeszkedik.
Vágólapra másolva!

A vállalat által a közelmúltban piacra dobott okos karkötő, a Mi Band 4 remek rajtot vett, hiszen egy hét alatt több mint egymillió darabot adtak el belőle csak hazai pályán. Ez köszönhető minden bizonnyal többek között az igen-igen kedvezőnek tűnő árképzésnek, hiszen az eszköz hazánkban már akár 9 000 forint környékétől beszerezhető.

Xiaomi Mi Band 4 – okos karkötő. Forrás: Origo

A segítségével megnéztük, hol tart ma ez a termékcsoport, és mit tud egy olcsó karpánt.

Okos karkötő, az meg mi?

Az okos karkötő egy olyan kis méretű elektronikus eszköz, amely első pillantásra egy hagyományos digitális órának tűnik. Viszont felszerelték különféle érzékelőkkel, amelyek folyamatosan képesek monitorozni a felhasználó mozgását, tehát például hogy milyen távolságot tett, meg milyen sebességgel, mennyi idő alatt. Valamint vizsgálják bizonyos fiziológiai funkcióit, azaz például a pulzusát.

A Xiaomi Mi Band 4-ben ezek az alapszenzorok megtalálhatóak, de extrákat nem kínál. Azaz hőmérsékletet vagy véroxigén szintet sem mér.

A szenzorok által begyűjtött adatokat a modern okos karkötők egy okostelefonra vagy tabletre letöltött alkalmazáshoz továbbítják vezeték nélküli úton. E szoftverek képesek az adatok elraktározására, ami által visszakereshetőek bármikor, illetve ezekből különféle grafikonokat, elemzéseket is képesek előállítani. Minden nagy gyártó saját applikációt használ, ami a Xiaomi esetében a Mi Fit névre hallgat. Ez a szoftver magyarul tud, de kifinomultságban elmarad a nagy riválisoktól. A program ugyanis ellentétben néhány nagy rivális appjával, nem képes személyre szabott, rugalmasan változtatható edzéstervet összeállítani a felhasználó által meghatározott preferenciák, információk (súly, életkor) és a karkötő által szolgáltatott adatok függvényében. Az Mi Fithez egyszerre több eszköz is csatlakoztatható, például egy Xiaomi okos mérleg, így egyszerűen összevethetjük a súlyunk változását a mozgási tevékenységünkkel.

Kicsi és könnyű, így akár hölgyek is kényelmesen hordhatják. Forrás: Origo

A tapasztalataink szerint a Xiaomi Mi Band 4 pontosan mérte a megtett távolságot és a sebességet. Azt is képes megmondani, hogy mennyi kalóriát égettünk el, és beállítható rajta a pulzusriasztás is. Azaz ha a percenkénti szívverések száma eléri az előzetesen meghatározott kritikus értéket, akkor a karkötő azonnal jelez.

Hiányzó extrák

Természetesen az egyes modellek nagyon eltérőek lehetnek tudásukat tekintve, a drágább, magasabb kategóriás darabok sokoldalúbban használhatóak, valamint rendelkeznek különféle speciális szolgáltatásokkal is. Ez utóbbi lehet például zenelejátszó app, vagy beépített mikrofon, aminek révén hívások lebonyolítására is alkalmasak. Ám az Mi Band 4 például nem tartozik ebbe a csoportba, hiszen bár azt képes kijelezni, ha a csatlakoztatott telefonra hívás vagy üzenet érkezik, de válaszolni ezekre a masina segítségével közvetlenül nem lehet.

A kijelzője remek. Forrás: Origo

Adattárolásra szolgáló belső memóriával sem rendelkezik, zeneszámok nem tölthetőek rá, így önmagában zenelejátszásra nem alkalmas, de azért a csatlakoztatott mobilra telepített zeneljátszó szoftver vezérelhető vele. A készülékből hiányzik a beépített GPS is, ami pedig hasznos, hiszen ezáltal képes az alkalmazás egy térképen rögzíteni, hogy merre is mozgott a felhasználó. Ha valaki erre vágyik, akkor mindenképpen magával kell vinnie a telefonját, ami sokszor meglehetősen kényelmetlen lehet.

Vízálló és kényelmes

Az okos karkötők külsejükben nem nagyon térnek el egymástól,és a Xiaomi Mi Band 4 sem lóg ki a sorból, így a dizájnt tekintve a termékcsalád egy tipikus képviselőjéről van szó. Az eszköz mindössze 3,2 centiméter hosszú, 1,79 centi széles és 1,2 centi magas, súlya pedig csupáncsak 22,1 gramm. Tehát kellően könnyű és kicsi ahhoz, hogy akár egy hölgy vagy gyermek is kényelmesen hordhassa.

Vízálló. Forrás: Origo

Így ilyen alapvetően sportolás mellé szánt eszköz esetén alapelvárás a vízállóság, és az Mi Band 4 teljesíti ezt a követelményt, hiszen akár 50 méteres mélységbe is lemerülhetünk vele, így könnyű búvárkodás során is használható. Gumiból készült szíja egyfajta bölcsőt képez, amelybe be kell szuszakolni az elektronikát tartalmazó modult. Ez nem rossz megoldás, az viszont nem tetszett, hogy az akkumulátor töltéséhez is végig kell ugyanezt játszani. A speciális dokkolóba ugyanis csak akkor ültethető be a masina, ha ki van véve a szíjból.

135 mAh kapacitású akksija egyébként nagyjából 20 napos üzemidőre elegendő energia eltárolására képes, ami nagyon jó időtartamnak számít.

Egyszerű kezelés

Az okos karkötőkön jellemzőek nincsenek gombok, helyettük az érintésérzékeny kijelző tapogatásával lehet aktiválni az egyes funkciókat. Ez a Xiaomi Mi Band 4 esetében sincsen másként, és ez a megoldás itt is jól működik.

Világosban is jól látható! Forrás: Origo

A használatába igen hamar bele lehet jönni, elrontani gyakorlatilag nem lehet semmit. Maga a 0,95 inches kijelző az egyik nagy erőssége! Az alkalmazott OLED technológiának hála a színek markánsan ragyognak, a kontúrok pengeélesek, a felbontás pedig kellően nagy (120 x 240 képpont), ahhoz, hogy szép számlapok is megjelenhessenek rajta. A fényereje maximum 400 nit, ami elég ahhoz, hogy szabadtéren, nappal is lehessen látni az okos karkötőn megjelenő információkat.

Jó?

Nem mondanánk azt, hogy a Xiaomi Mi Band 4 minden idők legnagyobb tudású okos karkötője. Viszont ez az árán is meglátszik, és az is tény, hogy a legfontosabb, leglényegesebb funkciók nem hiányoznak belőle. A teljesítménye megfelelő, a kijelzője remek, az app pedig megfelelő.

És, hogy van-e értelme egy ilyen eszköznek, és egyáltalán az okos karkötőknek? A válaszunk egyértelműen igen.

Amíg az ember nem kezd el használni egy ilyen készüléket rendszeresen, addig nem is hiszi, hogy mennyire hasznos lehet! Motivál, jobb teljesítményre ösztönöz és mindent összevetve teljesebbé teszi az élményt. Aki szeret mozogni, sokat sportol vagy kirándul, és nincs szüksége az okos órák által kínált komplexitásra, annak jó szívvel tudjuk ajánlani valamilyen okos karkötőt, például az Mi Band 4-et.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!