Baj van az Intel laptopos processzoraival

intel ice lake processzor cpu
Intel Ice Lake
Vágólapra másolva!
A legújabbak összeomlanak egy fejlesztő környezet alatt.
Vágólapra másolva!

Nem voltak kegyesek az elmúlt évek az Intelhez, a 14 nm-es gyártástechnológián való megragadása mellett számos különböző súlyosságú, hardveres szintű sérülékenységet is felfedeztek a processzoraiban. Most újból kellemetlen helyzetbe került a vállalat, egy rejtélyes bug jóvoltából a legújabb laptopos processzoraival szerelt gépek komplett operációs rendszere összeomlasztható a cseh JetBrains cég IntelliJ fejlesztői környezetének puszta elindításával.

Intel Ice Lake Forrás: Intel

A Java nyelvű alkalmazások fejlesztéséhez optimalizált, professzionális fejlesztői környezet kizárólag a nemrég piacra került, Ice Lake családba tartozó, tizedik generációs Core processzorokon okoz gondot. A már 10 nm-es széria tagjai egyelőre nagyon kevés laptopban találhatóak meg, a hibáról a legújabb MacBook Airt és Microsoft Surface Prót használók számoltak be.

Az összeomlás Windows, Linux és macOS alatt is megtörténik.

A hiba felderítését célzó nyomozás arra jutott, hogy magukban a processzorokban van az operációs rendszert összeomlasztó hiba: az IntelliJ valamiféle olyan utasításszekvenciát ad az indulásakor, amitől orra bukik az Intel technikája.

Hírünk írásáig az Intel nem kommentálta az aggasztó problémát, így arról sincs információ, hogy elhárítható-e szoftveres javítással.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!