A figyelemhiányos hiperaktivitás zavart lehet képes enyhíteni.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a játékipar, az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügynöksége (FDA) jóváhagyta az első gyógyszerként felírható videojátékot. Az Akili Interactive által fejlesztett EndeavorRX állítólag a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD) tüneteit képes enyhíteni a 8-12 éves gyerekeknél.

EndeavorRXForrás: Akili Interactive

A játék már hét éve tesztelés alatt áll, a fejlesztőcégnek dolgozó kutatók 600 gyermekkel próbálták ki. A kutatásuk szerint az akadálykerülős és tárgygyűjtős játék képes volt enyhíteni a gyerekek tüneteit, miután négy héten keresztül, heti öt napon át, és napi huszonöt percet játszottak vele. Az EndeavorRX-es terápia befejezését követően a tüneteik egy hónap után erősödtek vissza a korábbi szintre.

A virtuális gyógyszer esetleges negatív mellékhatásai a frusztráció és a fejfájás, azonban a gyártó szerint ezek kevésbé problémásak, mint az ADHD tüneteinek elnyomására tipikusan felírt gyógyszereké. Ez jól hangzik, azonban a kisbetűs részben az Akili által fizetett kutatók kénytelenek voltak elismerni, hogy annyira azért nem konkluzívak a kutatási eredményeik.

Igazából nem teszik a nyakukat rá, hogy az EndeavorRX tényleg működőképes alternatívája a megszokott gyógyszereknek.

Akármi is legyen a helyzet, az FDA jóváhagyásának köszönhetően a fejlesztő képes lesz konkrétan gyógyszerként reklámozni a jelenleg iPhone és iPad eszközökön futó játékot. Egyelőre nem világos, hogy az EndeavorRX mikor válik elérhetővé az AppStore-ban, mikorra várható az androidos változata, továbbá milyen üzleti modellt használ majd.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!