Ezek a legfontosabb technikai eszközök a nyári táborokhoz

Ottalvós nyári táborok az ország különböző pontjain
Vágólapra másolva!
Az új koronavírus-járvány bizony a gyermekek életét is radikálisan felforgatta és felforgatja mind a mai napig. A kötelező bezártság után jól esik kiszabadulni, de még mindig sok a korlátozás, ami behatárolja a lehetőségeket. Viszont a táborok várják a lurkókat egész nyáron, és egy ilyen időszak után különösen hasznos lehet számukra kicsit kiszakadni a megszokott környezetükből. Táborozni egyébként mindig nagyon jó dolog, szóval mindenkinek csak javasolni tudjuk, hogy ha teheti, engedje el gyermekét egy ilyen programra. A választék ma már óriási: mehetnek a fiatalok természetjáró, nomád-, hagyományőrző, lovas- vagy sporttáborba, hogy csak néhány példát említsünk.
Vágólapra másolva!

Az elektronikai eszközöket ma már egy ilyen rendezvényről sem lehet távol tartani. A mi álláspontunk az, hogy vannak olyan készülékek, amelyek nagyon hasznosak lehetnek, tehát ha az a kérdés, hogy vigyen-e a gyerek telefont, fülest, okoskarkötőt, ilyesmiket a táborba, akkor a válaszunk egyértelműen igen. De persze nem mindegy, hogy mi az, ami bekerül a zsákjába vagy bőröndjébe.

Okostelefon

Például egy okostelefon nagyon jól jöhet, hiszen egyrészt ennek segítségével tarthatja a kapcsolatot a családjával a gyermek, telefonon vagy videochaten keresztül. Emellett a beépített kamera révén fényképeket is készíthet, amiket elküldhet akár az idősebb rokonoknak is, akik biztosan értékelnek egy ilyen figyelmességet. Egy-egy kirándulás alkalmával pedig nagy biztonságot adhat, hogy mindig van nála egy eszköz, amivel segítséget kérhet.

Egy olcsó, de jó okostelefon nagyon jól jöhet. Forrás: Origo

Ha valaki amiatt aggódik, hogy a gyereke majd káros tartalmakba futhat bele, annak lehetősége van a gyerekzár bekapcsolására, azaz bizonyos típusú oldalak, alkalmazások vagy tartalmak egyszerűen letilthatóak a mobilon. Emellett az is nyomon követhető távolról, hogy miket csinálnak egy-egy adott eszközön, tehát távolról is ellenőrizhetőek a telefonok. És hogy milyen legyen a telefon? Szerintünk bőven megteszi egy belépő szintű, akár már 50 000 forintért is megvásárolható termék. Érdemes védőfóliáról, illetve víz- és ütésálló tokról gondoskodni, mert bizony tábori körülmények között extra veszélyek leselkednek minden ilyen masinára.

Okoskarkötő

Ha egy sport jellegű vagy kirándulós táborba megy valaki, akkor egy okos karkötő bizony igen jó szolgálatot tehet. Ez ugyanis különféle szenzorok révén folyamatosan méri a teljesítményt, tehát a megtett távolságot, a sebességet, a pulzust, a kapott adatokat pedig egy mobilra továbbítja. Ezen aztán egy alkalmazás ezekből grafikonokat, kimutatásokat készít, amelyek segítségével nyomon lehet követni a fejlődést, az elért eredményeket. Mindez pedig egyrészt nagyon hasznos lehet, másrészt pedig komoly motivációt adhat a gyermeknek, hogy megéri sportolni, edzeni a testét.

Az okoskarkötők a sportos táborokban igen jó szolgálatot tehetnek. Forrás: Origo

A jobb okoskarkötők rendelkeznek integrált GPS egységgel, így képesek például megjeleníteni egy kirándulás útvonalát is a térképen, amit később a szüleinek is megmutathat. Emellett az okoskarkötők azt is képesek jelezni, ha a csatlakoztatott telefonra hívás vagy üzenet érkezik, például a szülőktől! Így a mobilt el lehet nyugodtan tenni egy biztonságosabb zsákba vagy táskába.

USB-s fejlámpa

Egy táborozásról nem hiányozhat a fejlámpa, pláne, ha sokat tartózkodnak a szabadban a gyerekek. Előfordulhat, hogy a túrázás, sportolás során rájuk sötétedik, és ilyenkor jól jön, ha van náluk valamilyen világítóeszköz. Mi mindenképpen egy beépített akkumulátoros, USB-porton keresztül tölthető terméket javasolnánk, lehetőleg vízálló kivitelben.

Mikrofonos fülhallgató

Ezzel lehet, hogy sokan vitatkoznának, de az az igazság, hogy ha már van telefon, akkor a zsákba érdemes pakolni egy ilyen kevés helyet foglaló kiegészítőt is. Sokkal egyszerűbben lehet ezzel telefonálni, ráadásul akkor is nagyon jól jöhet, ha a gyermek már fáradt, de a többiek a szobában zajonganak, hiszen ezzel hatékonyan kiszűrhetőek a külső zajok. Illetve akkor is beválhat, ha csak szeretne egy kicsit elvonulni, zenét hallgatni, vagy valamilyen videót, esetleg mesét megnézni.

Napelemes akkumulátor

Egy hordozható telep, amely ráadásul a napsugarak erejét kihasználva tölthető, kincset érhet! A hasznosságát nem is kell ecsetelni, ráadásul nem is drágák ma már az ilyen termékek, és gyorsan képesek energiával feltölteni a kimerült elektronikus eszközöket, például telefonokat vagy okoskarkötőket.

A napelemes hordozható töltőt is csak ajánlani tudjuk. Forrás: Origo

És mit ne?

Viszont az is igaz, hogy rengeteg olyan elektromos eszköz van, aminek szerintünk nincs helye egy nyári táborban. A méregdrága, nagy tudású okostelefon például teljesen felesleges. Ugyanezt mondanánk a manapság rémesen divatos hordozható hangsugárzókról, amelyekkel pillanatok alatt az idegbajba lehet kergetni bárkit, és nagyon könnyű megzavarni bárki pihenését.

A hordozható videojátékot, játékkonzolt és pláne a számítógépet sem erőltetnénk.

Nem lehet semmi olyan fontos, hogy egy gyerek laptopot vagy tabletet vigyen magával egy táborba. Hacsak persze nem, mondjuk, programozó táborról van szó.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!