Íme az Adobe Flash halálának napja

apple macbook laptop notebook noteszgép számítógépezés home office otthoni munka távmunka
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Jövőre hivatalosan már telepítőjét sem lehet majd letölteni.
Vágólapra másolva!

Évek óta várt bejelentést tett 2017-ben a Flash böngészőbeépülő nyugdíjazásával az Adobe, a videók lejátszásához és interaktív webalkalmazások készítéséhez használt szoftver addigra már bő két évtizede veszélyeztette a véget nem érő hibaáradatával a számítógépeket. Szerencsére az elmúlt bő tíz évben nemcsak rengeteget fejlődtek a böngészők multimédiás képességei, de ezt iparági szabványok mentén tették, így manapság lényegében semmi sincs, amit ne lehetne Flash nélkül megvalósítani.

A kép csak illusztráció Forrás: Andrew Neel / Pexels

Az Adobe eredetileg csak annyit közölt, hogy befejezte a Flash funkcionális fejlesztését, a hátralévő életciklusa során pedig csak a hibáinak és sebezhetőségeinek javításával foglalkozik majd.

Most bejelentette a nyugdíjazásának konkrét napját, 2020. december 31-én lesz vége a dalnak.

A közlemény szerint 2021. január 1-től már letölteni sem lehet majd az Adobe webhelyéről a Flash-beépülőt, továbbá kilátásba helyezte a cég, hogy fellép a beépülő telepítőkészletét kínáló egyéb letöltőoldalakkal szemben. A vállalat szeretné, ha egyszer és mindenkorra eltűnne a Flash az internetről, és noha ezt nyilván nem lesz képes elérni, de maga az elképzelés üdvözlendő.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!