Mérföldkő a legújabb GeForce driver

nvidia geforce rtx 2060 super videokártya
NVIDIA GeForce RTX 2060 Super
Vágólapra másolva!
Támogatottá vált a DirectX 12 Ultimate az RTX kártyákon.
Vágólapra másolva!

Jelentős áttörést ért el az NVIDIA, a GeForce videokártyáihoz kiadott 451.48-as verziójú drivere hivatalos és teljes értékű DirectX 12 Ultimate támogatást hozott a GeForce RTX videokártyákhoz. Ennek köszönhetően ezek váltak az első olyan modellekké a piacon, amelyek kompatibilisek a DirectX programozási felület legújabb, az Xbox Series X konzolon is használt változatával.

NVIDIA GeForce RTX 2060 Super Forrás: NVIDIA

Ez nem meglepő fejlemény, hiszen a szabványban lévő DirectX Ray Tracing 1.1 működéséhez hardveres sugárkövetésre van szükség: a piacon jelenleg kapható videokártyák közül erre a trükkre kizárólag a GeForce RTX-ek képesek, az AMD csak idén fogja piacra dobni a megfelelő Radeonokat.

Mindez jól hangzik, de a DirectX 12 Ultimate támogatásának gyakorlati jelentősége egyelőre nincs, hiszen egyetlen játék sem használja ki az újdonságait.

További érdekesség, hogy az új driver szintén a Windows 10 May 2020 Update használata esetén lehetővé teszi a hardveresen gyorsított GPU ütemezés bekapcsolását. Ez kis mértékben javíthat a játékok teljesítményén, mivel levesz egyes videomemória kezelésével kapcsolatos feladatokat a processzor válláról, átadja azokat a grafikus vezérlőnek.

Nem világos, hogy a funkciót melyik GeForce-ok támogatják, aki szeretné bekapcsolni, az a Gépház → Rendszer → Kijelző → Grafikai beállítások menüben teheti meg, már amennyiben a legújabb driver telepítése után megjelenik az opció.

Viszont fontos tudni, hogy az aktiválása teljesítménybeli gondokat okozhat egyes játékokban, az érthetetlen jelenségek tapasztalása esetén ki kell kapcsolni.

Végül érdemes tudni, hogy vannak ismert bugok a legújabb driverben, a talán legsúlyosabb mind közül, hogy nem lehet egyszerre az internetre streamelni és rögzíteni a játékmenetet. Az NVIDIA dolgozik a gondok megoldásán.

A 451.48-as, WHQL-minősítésű NVIDIA GeForce meghajtóprogram telepítőkészlete az NVIDIA webhelye mellett az ORIGO Szoftverbázisról is letölthető, a GeForce GT/GTX 600 és újabb videokártyákkal kompatibilis.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!