Lett megoldás az AMD processzorok kitépésére

proartist desserts2 amd processzorhűtő
Nem spórolt a hűtőzsírral a Chiphell felhasználója, jól látható a processzort széleit lefogó keret
Vágólapra másolva!
Egy kínai hűtőgyártó végre kezdett valamit a gonddal.
Vágólapra másolva!

Az asztali számítógépeket szerelők jó eséllyel találkoztak már egy rendkívül bosszantó problémával, az AMD processzoros gépek esetén a processzorhűtő eltávolításakor könnyen előfordulhat, hogy sikerül kitépni a processzort a lezárt foglalatából. Régen az Inteleknél is fennállt ez a gond, de a rivális cég már nagyon régen átállt egy olyan rögzítésre, ami megakadályozza ezt.

Nem spórolt a hűtőzsírral a Chiphell felhasználója, jól látható a processzort széleit lefogó keret Forrás: kthlon / Chiphell

A probléma oka, hogy az AMD foglalatában használt rögzítési mechanizmus nem képes elégséges erővel lefogni a processzort. A hűtő leszedésekor a processzor és a hűtőborda közé nyomott hővezető paszta összeragasztja a két hardvert, a hűtő leszedéskor kifejtett erő hatására pedig a foglalat rögzítése előbb elengedi a processzort, minthogy a hűtőzsír megadná magát a kettő között.

Aminek az a vége, hogy sikerül kitépni a processzort a foglalatából. A hűtőborda alján figyel majd, onnan kell lefeszegetni.

A tapasztalatlan számítógép-szerelők ilyenkor vérmérséklettől függően általában pánikba esnek és / vagy cifrákat mondanak, míg a tapasztaltak rezignáltan tudomásul veszik a helyzetet. Viszont jó hír, hogy a processzor kitépéséből ritkán szokott probléma keletkezni, amennyiben a szerelő óvatosan járt el, nem tett csavaró vagy döntő mozdulatokat a hűtő feszegetésekor. A processzor aljából kiálló érintkezők egyenességét persze meg kell vizsgálni a foglalatba való visszahelyezés előtt.

Rendkívül egyszerű a lefogató keret installációja Forrás: kthlon / Chiphell

Pár évtized után végre eljutottunk odáig, hogy legalább egyetlen hűtőgyártó megpróbált kezdeni valamit a problémával: a kínai ProArtist Desserts2 hűtőhöz jár egy leszorító keret, amely körben lefogja processzor nyomtatott áramköri lapjának kilógó széleit, ezzel megakadályozva a CPU kitépését a hűtő leszedésekor.

Csak remélhetjük, hogy más gyártók példát vesznek a ProArtist hűtőjéről, és valamilyen formában bevezetik a lefogó keretet a termékeikben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!