Szép képet és közepes szolgáltatásokat nyújt a TCL tévéje

TCL, tévé, teszt, 55C715, 4K
TCL 55C715 4K HDR QLED LCD tv.
Vágólapra másolva!
Új kínai tévé jelent meg a magyar piacon és mi már ki is próbáltuk. Teszt.
Vágólapra másolva!

15 évvel ezelőtt óriási felhördülést keltett, mikor a TCL konszern felvásárolta az akkoriban még igen jól csengő Thomson tv márkát. Akkoriban sokan azt hitték, hogy a kínai holding ezzel megkezdi a világhódító útját a televíziós piacon, de erre még nagyjából egy évtizedet várni kellett. Néhány éve azonban a vállalat magasabb sebességi fokozatra kapcsolt, hatalmas gyártói és fejlesztői kapacitás kiépítése után ugyanis elkezdte elárasztani a piacot termékeivel. Jelenleg a TCL a világ harmadik legnagyobb tv gyártója, és a cég hosszú várakozás után végre hazánkban is megjelent a közelmúltban televízióival. A cégre korábban jellemző olcsó modellek mellett ráadásul felbukkantak a kínálatban a nagyobb tudású készülékek is, köztük a kifejezetten modernnek számító kvantumpontos, Android TV rendszerrel megtámogatott modellek.

Ilyen például a TCL 55C715 is, amelynek az ára papíron kifejezetten jónak tűnt a tudásához képest. Megnéztük, hogy a valóságban ebből mi igaz.

Korrekt megjelenés

A TCL a többi kínai céghez hasonlóan többször próbálkozott már extrém dizájnnal a tévés iparágban is, aminek általában valamilyen rémes-giccses szörnyszülött lett e vége. Itt viszont maradtak a hagyományos formai elemeknél, és ennek köszönhetően a végeredmény kifejezetten ízléses lett. A fémszalaggal övezett kávák a trendeknek megfelelően igen vékonyak, a szélekre helyezett ferde talpak pedig jól passzolnak az összképbe, és stabilan tartják a képernyőt. E kialakítás miatt viszont a kijelző forgatásáról le kell mondani, de ez sajnos ma már egyáltalán nem kirívó.

TCL 55C715 4K HDR QLED LCD tv. Forrás: Origo

A be- és kimenetek terén hozza a kötelezőt a termék, aminek köszönhetően rá lehet dugni egyszerűen külső hangrendszert (erre szükség is lehet...), játékkonzolt, számítógépet, DVD-lejátszót, médiaboxot vagy egy fejhallgatót is akár. Rendelkezik beépített WiFi-vel, és támogatja a Bluetooth technológiát, így akár vezeték nélkül úton is csatlakoztathatóak a kompatibilis hangeszközök, ami nagyon hasznos és elegáns megoldás.

Android TV

A TCL ellentétben a dél-koreai riválisokkal, nem saját okostévé rendszerrel ruházta fel a tévéjét, hanem úgy döntött, hogy átveszi a többek által használt, Google által fejlesztett megoldást.

Ez az Android TV, amely évekkel ezelőtt nagy reményekkel indult, azonban mind a mai napig küzd problémákkal.

Például egy kicsit átláthatatlan, nehezen kezelhető, és emiatt nem olyan felhasználóbarát, mint a riválisok smart platformjai. Viszont az is tény, hogy a korábbi verziókkal ellentétben most már legalább a sebességgel és a stabilitással nincs gond. Szóval a rendszer nem akad, nem lassul és nem is fagy le már végre.

A tv Android TV okostévé rendszerre épül. Forrás: Origo

Az Android TV óriási előnye elméletileg a hatalmas, több mint ötezer applikációból álló alkalmazáskínálat. E téren egyértelműen a vetélytársak fölé emelkedik. Viszont mivel a televízióba kifejezetten gyenge hardvert pakoltak, ezért az alkalmazások, konkrétan a jobb grafikájú játékok, egy részéről le kell mondani. Ezek ugyanis vagy el sem indulnak, vagy élvezhetetlenül szaggatnak, szóval bár elvileg alkalmas lenne rá, ez a tv nem képes kiváltani egy játékkonzolt. Kár. Mindenesetre a népszerű tartalomszolgáltató appok nem hiányoznak, így van Netflix, YouTube, HBO Go, Amazon Prime vagy Spotify, hogy csak néhány fontosabb darabot említsünk, és ezek futtatása problémamentes.
A termék rendelkezik előre telepített médialejátszó alkalmazással, így elég csak rádugni egy merevlemezt vagy pendrive-ot, és máris nézhetőek az azon található filmek, videók vagy képek. Ez a program meglehetősen alapszintű szolgáltatást nyújt, de aki ennél többre vágyik, az a Google Play alkalmazásboltban találhat sokkal nagyobb tudású ingyenes alternatívákat is.

Megszólalás

Ma már nem ritka, ha egy tévébe komoly hangrendszer kerül, de a TCL 55C715 esetében maradtak egy alapszintű megoldásnál. A készülékbe ugyanis két darab 10 wattos rejtett hangszóró került, és ennek megfelelően a megszólalás meglehetősen soványka és vékony. A hangerővel nincs gond, viszont a mély hangok nagyon hiányoznak, a végeredmény pedig steril. Természetesen az előzetesen konfigurált hangmódok nem hiányoznak, amelyek ráadásul nevükkel is jelzik, hogy milyen jellegű tartalmak mellé szánja őket a gyártó, ám ezek között érdemi különbség nem nagyon fedezhető fel. Hanghibákat nem tapasztaltunk, tehát percegés, zörgés, búgás nem zavart bele a műélvezetbe. De ettől függetlenül azt tudnánk mondani, hogy akinek fontos a megszólalás, annak muszáj lesz egy hangprojektort vagy házimozi szettet rádugnia.

Képminőség

A TCL konszern több technológiát is alaposan megvizsgált az évek során és végül úgy döntöttek, hogy ezek közül a kvantumpontos QLED LCD passzol leginkább elképzeléseikhez. Ennek sajátossága, hogy rendkívül kicsi, néhány nanométer átmérőjű kristályok tömkelegét tartalmazó, igen vékony filmréteget helyeznek el a LED háttérvilágítás és a folyadékkristályok közé. Ennek köszönhetően nagyon tiszta spektrumú fehér fény jön létre, aminek köszönhetően a hagyományos LED LCD modelleknél gazdagabb és pontosabb színmegjelenítés válik lehetségessé.

A kép minősége remek! Forrás: Origo

Ennek megfelelően az 55C715-be is egy ilyen típusú QLED panel került, és a méréseink alapján ennek volt is gyakorlati haszna. A színtérlefedettség ugyanis hatalmas (150 % sRGB), a színpontosság pedig kiemelkedő (0,77 átlagos deltaE). A tökéletes fekete megjelenítésére nincs mód, viszont a kontraszt még így is elég nagy, eléri az 5500:1 értéket, és ráadásul beégéstől sem kell tartani. A színek tehát szépek, és a 4K felbontásnak hála a részletesség is elsőrangú. A modell támogatja az úgynevezett HDR tartalmak megjelenítését, azaz az éppen látott képi tartalomtól függően változik a kép egyes részletein a fényerő. A maximális fényerő 400 nit, aminek köszönhetően ez az effekt érzékelhető, de tény, hogy korántsem olyan látványos, mint azokon a modelleken, amelyek 1-2-4000 nites maximális fényerőt "tudnak".

A mozgásmegjelenítés terén nagyon jól teljesít a készülék, ugyanis semmilyen anomáliát nem tapasztaltunk, pedig küldtünk rá filmet, YouTube videót, tv adást és játékot egyaránt. A rács alakban elhelyezett LED-ek által kibocsájtott háttérfény eloszlása kellően egyenletes, hiszen zavaró foltosodás-felhősödés nem tűnt fel a képernyőn. A betekintési szög terén a QLED technológia sokat fejlődött az elmúlt egy-két évben, és ez itt is szembeötlő. Ugyanis csak olyan 160-170 fok környékéről kezdi érezni az ember, hogy torzulnak, fakulnak a színek, ilyen kiszorított pozícióból pedig már amúgy sem komfortos nézni a képernyőt.

Összegzés

A TCL egy vállalható közép-felső kategóriás televíziót tett le az asztalra a 55C715-vel. A modell leggyengébb pontja (ezúttal is) az Android TV, a hangrendszere átlagos, a dizájn rendben van, és a legfontosabb, a kép minősége pedig pazar! Az ára pedig egyáltalán nem vészes, hiszen az 55 colos verzióiért 240-250 000 forintot kérnek el. Nagyon úgy tűnik, hogy a TCL még jobban beleerősít idén, és bizony a vetélytársaknak itthon is fel kell kötniük a gatyát, mert a jelek szerint új erős versenyző lépett pástra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!