Az informatikus táborok ma már zseniképző élménytáborok

nyári tábor drón tábor
nyári tábor drón tábor
Vágólapra másolva!
Változnak az idők. Pár évvel ezelőtt még úgy oktattak számítástechnikát az iskolákban, hogy a tanárok ezzel párhuzamosan ismerték meg a honlapkészítés fortélyait vagy a Comenius Logót. Ma már Dunát lehetne rekeszteni az informatikatáborokkal. Teljesen természetes tehát, ha egy nap azzal állít haza egy tinédzser, hogy applikáció- vagy weblapkészítéssel akar foglalkozni, ezért ilyen irányban tanulna tovább.
Vágólapra másolva!

Ehhez jó alapozótudást adnak az IT-táborok. Ezeknek nemcsak a helye, ideje és intenzitása változatos, de a témáik is. A résztvevők életkorát tekintve úgy tűnik, nem lehet elég korán elkezdeni a szoftverfejlesztést. Sőt néhány szervező (például a Logiscool) már online kurzust is ajánl, a Skool pedig kifejezetten a lányokat célozza meg.

A dróntáborok talán a legizgalmasabbak mind közül. Forrás: Origo

A drón- és robotikatáborok talán a legizgalmasabbak mind közül, ezekben ugyanis kézzelfogható eredménnyel jár a szorgalmas programozás. A PEOPLE TEAM-nél lehetősége van a gyerekeknek magányos farkasként és csoportban is dolgozni. A lényeg, hogy mindenki azzal foglalkozhasson, ami lázba hozza, és olyan felállásban, ami kényelmes neki.

Motorok, relék, szenzorok, drónok, kamerák és kontrollerek, minden elemeire szedve és újra összerakva, működés előtt, közben és után.

Mindezt egyetlen hét alatt, Kecskeméten. A felfedezés vágyától hajtva az ifjú tervezők átélhetik a kutatás és a problémamegoldás örömét, fejlesztik képességeiket, felfedezik a bennük rejlő tudóst és mérnököt, a sikeres projektek hatására pedig önbizalmuk is nőni fog. Mindezt napi háromszori étkezéssel, bentlakásos és bejárós formában is.

Az informatikai táborok a gyermekek jövőjét is megalapozhatják. Forrás: Origo

A Digiscool tanfolyama a középiskolásokat vezeti be a mérnöki és informatikai ismeretekbe, többek között a 3D-tervezésbe és -nyomtatásba és egy működőképes robot megalkotásába. Az úgynevezett blokkalapú programozófelületek, mint amilyen a LEGO WeDo 2.0 is, azért népszerűek a gyerekeknek szóló IT-táborokban,

mert átfogó informatikai tudás nélkül is látványos eredményeket mutathatunk fel vele.

Leírhatatlan sikerélmény, amikor megmozdulnak a legóautók, vagy kis figurák születnek a 3D-nyomtatóban. Az intenzív blokkalapú programozó-tanfolyam fejleszti az algoritmikus gondolkodást – hasonlót kínálnak a Dr. Code és a Funside táborai is.

Forrás: Origo

A Minecraft-táborok ennél kicsit továbbmennek, habár így is játékosan mutatják be a kódolás alapjait. Parancssorok segítségével vezényelhető a játék, a foglalkozás pedig kiterjeszthető egészen a Java és a Python programnyelvek használatára.

A felhasználók tégláról téglára, mintegy digitális makettként építenek fel városokat és egy-egy elképzelt világot.

Nem csoda, hogy a Minecraft elképesztően sok rajongóval rendelkezik, és egyre több hasonló tábort hirdetnek meg az ország különböző pontjain – ilyen a Redstone is.

Forrás: Origo

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!