A telefontöltők nagy többsége nem felel meg az európai előírásoknak

Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Egy az európai fogyasztóvédelmi projekt, a CASP 2019 kapcsán tartott sajtótájékoztató során kiderült, hogy még mindig rengeteg veszélyes termék kapható az európai piacokon, melyek között ott vannak gyerekjátékok, gyerekülések, telefontöltők és elektromobilitási eszközök is.
Vágólapra másolva!

A fogyasztókat védeni hivatott rendszer lényege, hogy a tagállamok piacfelügyeleti hatóságai tehetnek javaslatokat arra, hogy milyen termékkategóriákra lenne érdemes odafigyelni (nyilván mindenkinek más a fontos), majd ezen belül szakértők segítségével történik az egyes termékek kiválasztása. Innentől kezdve az adott ország hatósága a saját piacán beszerzi a kérdéses terméket, amit aztán az Európai Unión belül akkreditált laboratóriumokban vizsgálnak meg.

Illusztráció. Forrás: Origo

A részvétel nem kötelező, de az eredményeket minden tagországgal megosztják. 2019-ben végül hat kategóriában állapodtak meg a közreműködő országok piacfelügyeleti hatóságai, így a következőket vizsgálták meg alaposan:

  • olyan plüssöket, vagy hasonló játékokat, melyekben akkumulátor található,
  • külső akkumululátorokat, valamint okostelefonokhoz és e-cigarettákhoz tartozó akkumulátorokat,
  • akkumulátor töltőket,
  • kerékpáros gyermeküléseket,
  • személyi közlekedési eszközöket, mint például az elektromos robogók
  • és a ragacs (slime) játékokat, azok összetevőit.

Az egész tevékenység része egy gyors bejelentő rendszer, a RAPEX, amit kifejezetten azért hoztak létre, hogy a nem élelmiszerjellegű termékekkel kapcsolatos problémákra minél hamarabb fel lehessen kívni az uniós hatóságok figyelmét. Tavaly 4500 ügyben intézkedtek, a bejelentések száma megduplázódott az elmúlt 5 évben, és a koronavírus-járvány alatt gyakorlatilag a hét minden napján 0-24 órában dolgoztak a szakértők a beérkezett bejelentések kivizsgálásán.

Azt tapasztalták ugyanis, hogy a járvány alatt megnőtt az olyan silány minőségű termékek száma, melyekkel kifejezetten át akarták verni a fogyasztókat.

Ezek után egyébként nem csoda, hogy a következő időszakra már el is döntötték, hogy leginkább az olyan termékeket fogják központilag vizsgálni, melyek összefüggnek a koronavírussal (is), így például a maszkokat, kesztyűket, vagy a fertőtlenítőszereket. Továbbá különös hangsúlyt fektetnek majd más olyan termékekre is, melyeket a járvány alatt dobtak piacra különböző gyártók.

Felrobban a kismackó

Az mindenesetre biztos, hogy akadnak meglepő eredmények. A különböző akkumulátorokkal szerelt plüssállatok például bizonyos körülmények kigyulladhatnak, az elektromos távirányítós autók véletlenszerűen felrobbanhatnak. Az tesztek összesítése során kiderült, hogy a legveszélyesebb termékek 68%-át a plüssjátékok tették ki, míg a legkevesebb súlyos probléma az akkumulátorokkal akadt, ahol mindössze 1% bukott meg a teszteken.

De talán mégis az volt a beszámolók legkomolyabb tanulsága, hogy az Európában forgalmazott töltők 65%-a nem felelt meg a teszt által támasztott követelményeknek.

A szakértők összesen 86 különböző terméket vizsgáltak meg a laboratóriumokban, melyek között akadtak USB-s töltők, laptopos töltők és univerzális töltők is. A leggyakoribb hibák a túlmelegedés által okozott veszélyekből és a zárlatokból eredtek, és az egyes kategóriák közül messze az univerzális töltők produkálták a legrosszabb eredményeket, ahol a termékek 87%-a nem felelt meg a követelményeknek, míg ez a laptopos töltőknél 52%, az USB-s töltőknél pedig 39% volt.

Illusztráció. Forrás: Origo

Öröm az ürömben, hogy a "teszteknek nem megfelelés" nem jelenti azt, hogy mostantól kezdve rettegve kell élnünk minden egyes utángyártott töltő mellett, ugyanis a vizsgált termékek közül csak 13%-nál merült fel a súlyos kockázat veszélye, de nyilván az ilyen termékek vásárlói sem fognak túlságosan örülni annak, ha töltögetés miatt esetleg leég a lakásuk.

Ehhez hasonló jellegű problémák fordulhatnak elő a különböző elektromos mobilitási eszközökkel, mint az elektromos kerékpáros, robogók és rollerek. Ezek fontos szerepet tölthetnek be egy modern nagyváros közlekedésében, ugyanis alapvetően arra találták ki őket (például bérelhető formában), hogy az utolsó egy-két kilométert megtehessük velük, miután valahol találtunk parholóhelyet. Mivel így nem kell autóval hosszú ideig keringeni és a lehető legközelebbi parkolót megtalálni a célállomásunkhoz, könnyen belátható, hogy rengeteg környezetszennyezéstől óvjuk meg a várost.

Kivéve persze, ha nem találtak volna itt is a tesztelők felrobbanó, leégő akkumulátorokat, valamint véletlenszerűen nem működő fékeket.

Illusztráció. Forrás: Origo

A tesztelés egyébként rendkívül átfogó: ezeknek az eszközöknek télen, a sózott utakon is működniük kell, így a vizsgálatok során ezt is nézték, és több terméknél kiderült, hogy a sós víz különböző réseken keresztül bejuthat az akksikhoz és az elektronikához, ami rendkívül veszélyessé teheti a további közlekedést. Amennyiben pedig off-road használatra szánt terméket vizsgáltak, ott a por felverődését is szimulálták, így több esetben kiderült, hogy az elektroniká közelébe jutó por és homok bizony rövidzárlatokat okozhat.

Szintén aggasztó, hogy a tesztelt gyerekülések közül egyetlen egy sem ment át a teszteken, azonban azt meg kell hagyni, hogy mindössze a kipróbált termékek 8%-áról állapították meg, hogy különösen veszélyesek.

Végső soron az összes tesztelt termék 38%-a egyáltalán nem felelt meg az EU-s szabványoknak, 11%-uk pedig komoly veszélyforrást jelenthet.