Eltűnnek a töltők a mobilok dobozaiból

phone charger power cord telefontöltés konnektor hosszabbító
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Az Apple után a Samsung is megkezdheti a száműzésüket.
Vágólapra másolva!

Az éppen aktuális pletykák alapján formabontó lépést tesz idén az Apple, az ősszel bemutatkozó iPhone-októl kezdve nem ad többé konnektorba dugható töltőadaptert a mobiljaihoz. Akik igényt tartanak az eszközre, azok külön vásárolhatnak majd egy új fejlesztésű, 20 wattos egységet.

A kép csak illusztráció Forrás: Malcolm Garret / Pexels

A töltők száműzése nem az Apple egyedi koncepciója, a következő években várhatóan iparági jelenséggé válik, a dél-koreai ETNews értesülései szerint jövőre már a Samsung egyes telefonjainak a dobozaiból is eltűnnek a kütyük.

A töltők száműzésének több oka is van:

  • csökkenthető a készülékek vételi ára;
  • töltők nélkül kisebbek lehetnek a mobilok dobozai, így faragni lehet a csomagolási és szállítási költségen;
  • a vevők többségének már jó néhány töltője van otthon, így minek vegyenek még egyet;
  • és persze drámaian csökkenthető az elektronikus hulladék mennyisége, a ténylegesen nem használt töltők készítésére szükségtelenül felhasznált erőforrások herdálása.

Az egyetlen negatívum, hogy folyamatosan nő a mobilok töltési teljesítménye, így könnyen elképzelhető, hogy az újonnan megvásárolt telefon jóval gyorsabban tölthető a korábban használtnál; például az előző mobil csak 10 wattos töltést tudott, míg az új már 20 wattosra is képes.

Ha nincs megfelelő töltő az új telefon dobozában, de a vevő szeretné a lehető leggyorsabban tölteni azt, akkor kénytelen lesz külön vásárolni egy nagyobb teljesítményű adaptert.

Ez kellemetlen, de akiket nem zavar a hosszabb töltési idő, azok a pénztárcájukat és a környezetet óvva, a telefonjaikban lévő akku élettartamát kitolva maradhatnak valamelyik meglévő, kisebb teljesítményű töltőjük használatánál.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!