Trükkös hangszórók és hangprojektor is javíthatja az új tévék hangját

Tévé, hangzás, hangprojektor, hangszórók, beépített
Vannak cégek, amelyek komoly hangsúlyt fektetnek arra, hogy a tévéjük jó megszólalást produkáljon.
Vágólapra másolva!
Az egyre vékonyabbá váló lapostévék nagyon jól néznek ki és modern hatást is keltenek, de hatalmas kihívások elé állítják a mérnököket. Többek között azért is, mert a vékony készülékház miatt távolról sem ideális körülmények közé kell beszuszakolniuk az integrált hangrendszereket. A hangszórókamrák kicsik, a megfelelő méretű hangsugárzóknak egyszerűen nincs elég hely, és ezért bizony a hangminőséggel kell fizetnie a felhasználóknak.
Vágólapra másolva!

A legtöbb mai televízióba lefelé fordított rejtett hangszórókból álló audiorendszert építenek, amelyek megszólalása finoman szólva sem tökéletes. A hangerő ugyan elégséges, viszont a hangkép problémás.

A megszólalás vékony és kopogós, a basszusok hallhatatlanok, és ennek következtében a dinamika is hiányzik, a végeredmény pedig steril, távol áll a valóságtól.

Ez a probléma viszonylag egyszerűen kiküszöbölhető egy külső hangrendszer beiktatásával. Viszont tény, hogy sokan nem akarnak még külön megvásárolni egy hangprojektort vagy egy több komponensből álló sztereó- vagy házimoziszettet. Nincs helyük, nem akarnak vacakolni a kábelezéssel, vagy csak nem kívánnak ezzel az egésszel foglalkozni.

Vannak cégek, amelyek komoly hangsúlyt fektetnek arra, hogy a tévéjük jó megszólalást produkáljon Forrás: Philips

Sokan ráadásul nincsenek is tisztában azzal, hogy mennyire is "rossz" az, amit hallanak, és emiatt a tv-gyártók is tudják, hogy ha ezen a téren előrelépést tudnak felmutatni, az komolyan megdobhatja a termékeik ázsióját. Ennek érdekében pedig jó ideje már próbálkoznak különféle megoldásokkal feljavítani a televíziók hangzását. És nem is eredménytelenül. Nem túlzás azt állítani, hogy egészen eszement ötletek is előkerülnek, amelyek ráadásul működhetnek is, és ez az, ami elhozza a modern televíziózás egyik mini forradalmát.

Rezeg a képernyő

A Sony az elmúlt évtizedek során számos komoly innovációs újítást tett le az asztalra, és természetesen a tévék megszólalásának javításán is sokat dolgoztak. És elő is tudtak állni egy elképesztő ötlettel. A mérnökök azt találták ki, hogy a tv kijelzőjét használják membránként, azaz ennek rezegtetésével hozzák létre a hangot. Ez az Acoustic Surface nevű technológia, amely működik a valóságban is, amiről saját fülünkkel győződhettünk meg.

A Sony technológiája a panelt rezegteti membránként Forrás: Sony

A hagyományos hangszóróknál jobb, dinamikusabb és erőteljesebb a végeredmény, és a sztereó megteremtése is pontosabb. Az Acoustic Surface hátránya, hogy csak az egyszerűbb szendvicsszerkezetű, rugalmasabb OLED paneleknél lehet használni, drága és egyelőre még nem lehet tudni, hogy mondjuk évtizedes távlatban okoz-e bármilyen kárt a panelben. Mindenesetre ettől függetlenül az tény, és ezt senki sem veheti el a Sonytól, hogy elő tudtak rukkolni egy semmi máshoz nem hasonlítható, minden mástól gyökeresen eltérő alternatívával. Érdekes, hogy rajtuk kívül más cégek is foglalkoztak ilyen irányú fejlesztésekkel, ám ők csak a prototípus fázisig jutottak.

Trükkös hangszórók

A Panasonic és a Samsung azt találták ki, hogy felfelé irányított hangszórókat is elhelyeznek a televíziókon. Ezeket a két sarok tájékára építették, és ennek segítségével mód nyílik egy sokkal masszívabb, erőteljesebb hangkép megteremtésére.

A Samsung OTS+ tévéinél a hang követi a képet Forrás: Samsung

A Samsung ráadásul idén bevezette az OTS+ (Object Tracking Sound+) technológiáját, amely pontosan ezen trükkös hangsugárzók, illetve titkos, "mágikus" algoritmusok segítségével lehetővé teszi, hogy a hang a képernyőn pontosan onnan jöjjön, ahonnan jönnie kell.

Nagyon leegyszerűsítve ez úgy néz ki, hogy ha a képen azt látjuk, hogy a kijelző jobb felső sarkában egy kismadár énekel, a bal alsó sarkában eközben egy kutyus ugat, akkor a jobb felső sarok irányából csipogást, a bal alsó felől pedig kutyaugatást fogunk hallani.

Mindez pedig még valóságosabbá teszi az élményt. Ezt is alkalmunk nyílt kipróbálni a közelmúltban, és arra jutottunk, hogy az ötlet életképes, nem lenne meglepő, ha a jövőben mások is átvennék.

Beépített hangprojektor

Vannak gyártók, amelyek nem vacakolnak a hangrendszer elrejtésével, nem törődnek azzal, hogy emiatt drágább, vastagabb és nehezebb lesz a tv, és egy komplett, teljes értékű hangprojektort építenek egybe a televízióval.

A Panasonic egyes tévéibe a Technics által fejlesztett és gyártott hangprojektorokat építi Forrás: Panasonic

A nyilvánvaló hátrányai mellett ugyanis e megoldás azt eredményezi, hogy az átlagosnál fényévekkel jobb a megszólalás. Ennek az irányzatnak nagy híve például a Philips és a Panasonic is, hiszen mindkét cég előállt már olyan televízióval, amely alá egy prémium kategóriás hangprojektort pakoltak.

+1: TV és külső hangrendszer együtt

Amikor egy tévére rádugnak egy külső hangeszközt, akkor az egészen mostanáig azzal járt, hogy ezzel párhuzamosan a televízió hangszórói elnémulnak. A Samsungnál az jutott valakinek az eszébe, hogy ez egy hibás koncepció. Ehelyett lenne az igazi, ha magát a televíziót is egyszerűen lehetne integrálni egy komplexebb rendszerbe, így a készülék hangsugárzói is feladatot kapnának.

Az elhatározást tett követte, és idén már kapható jó néhány olyan televízió, amelyhez csatlakoztathatóak vezeték nélküli úton szatellit hangfalak, valamint hangprojektor is, és ezek egyszerre szólnak a tévével. Ez teljesen jó megoldás, és a gyakorlati próba során is megállapítottuk, hogy van értelme. Egészen biztosak vagyunk abban, hogy ez a módszer a jövőben rengeteg más gyártónál is felbukkan majd.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!