Elon Musk és az Apple nevében is tweeteltek a csalók.

Minden idők legnagyobb hackelési botránya tört ki a Twitter mikroblog-szolgáltatásban, egy koordinált akció keretében bitcoinos csalást elkövetők átvették az irányítást többek közt Elon Musk, Bill Gates, Barack Obama, Joe Biden, Jeff Bezos, Mike Bloomberg, Kim Kardashian és Kanye West fiókjai felett. Mellettük cégek is áldozatul estek, például az Apple, az Uber, a Coinbase, a CoinDesk és Binance nevében is folyt az átverés.

Bill Gates (a kép csak illusztráció)Forrás: AFP/Ramin Talaie

A csalás végtelenül egyszerű volt: a fiókok feletti irányítást átvett bűnözők arra kérték a felhasználókat, hogy küldjenek egy meghatározott összeget a megadott bitcoinos pénztárcába, és a dupláját kapják majd vissza.

A Twitter természetesen igyekezett minél gyorsabban letiltani a „feltört" felhasználói fiókokat, felfüggesztette a tweetelési jogosultságukat, továbbá törölte a csalók üzeneteit.

Egyelőre annyit tart teljesen biztosnak a cég, hogy a csalók hozzáfértek egyes belső használatú eszközeihez, enélkül teljesen valószínűtlen lett volna a koordinált akció kivitelezése, már csak a fiókokban bekapcsolt kétlépcsős hitelesítés miatt is.

Időközben a Motherboard egyik újságírójának sikerült kapcsolatba lépnie két állítólagos elkövetővel, akik néhány elsőre meggyőzőnek tűnő bizonyíték prezentálását követően azt állították, hogy lefizettek egy twitteres dolgozót a fiókokhoz tartozó e-mail-címek megváltoztatása érdekében, így tudták átvenni felettük az irányítást.

Amennyiben ez igaz, akkor a cég dolgozója az élete legrosszabb üzletét kötötte.

A hírek szerint a csalóknak olyan ötezer személyt sikerült csőbe húzniuk, akiktől bő 118 ezer dollárt, durván 37 millió forintot loptak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!