Nem kártalanítja az ajándékkártyás visszaélések áldozatait.

A kisstílű internetes csalók egyik kedvenc elfoglaltsága az iTunes ajándékkártyákkal való visszaélés. Ennek során valamilyen úton-módon pénzt csalnak ki az áldozataikból, azonban készpénz vagy utalás helyett az Apple-fiókok egyenlegének feltöltésére kitalált iTunes ajándékkártyákat kérnek. Ezután saját maguk vagy a bűntársaik által készített alkalmazásokat vásárolnak az App Store-ban, így egyrészt hozzájutnak a kicsalt pénz javához, másrészt pedig eközben tisztára is mossák azt.

A kép csak illusztrációForrás: Getty Images/Michael Short

A pitiáner csalások áldozataival nem kíván foglalkozni az Apple, az ügyfélszolgálat nem hajlandó visszatéríteni a kicsalt összegeket. Emiatt most egyesült államokbeli károsultak csoportos pert indítanának a cég ellen, állításuk szerint a fejlesztőknek való tényleges kifizetésük előtt az Apple négy-hat hétig is ül a csalók által az appokra elköltött pénzeken.

Emiatt minden további nélkül visszavonathatóak lennének a vásárlások, kártalaníthatóak volnának az áldozatok: ez pusztán akarat kérdése az Apple részéről.

Ehelyett a cég gyakorlatilag védi a bűnözőket, és közvetlenül profitál a csalásaikból, hiszen elteszi jutalékként a bűnözők által elköltött pénz 30%-át.

Hírünk írásáig az Apple nem kommentálta a periratot.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!