Szemkontaktust hamisít a Windows

videochat online beszélgetés chatelés skype
Vágólapra másolva!
Egyetlen Surface gépen tesztelhető a bizarr funkció.
Vágólapra másolva!

A videocsevegések során sokak számára furcsa a szemkontaktus hiánya, hiszen a résztvevők a kijelzőjüket nézik, azonban a mobileszközük vagy a számítógépük kamerája valahol a panel mellett található, így elnéznek mellette. A természetesebbnek ható beszélgetések érdekében a videochatek résztvevőinek érdemes tudatosan belepillantgatniuk a kamerájukba, hogy a többiek úgy érezzék, mintha felvenné velük a szemkontaktust.

A jövőre érkező Windows 10 a megfelelő számítógépeken képes lesz szemkontaktust hamisítani a webkamera képére Forrás: Microsoft

Ez persze csalás a maga módján, de a Microsoft most ennél is bizarrabb ötlettel állt elő: a Windows 10 jövőre érkező óriásfrissítésében bekapcsolható lesz egy funkció, amely valós időben meghamisítja a webkamera képét, az enyhén a kamera mellé néző tekintetből a kamerába néző tekintetet varázsol.

Ha úgy tetszik, akkor minden egyes képkockán „photoshopolja" a szemeket.

A funkció jelenleg csak a Microsoft Surface Pro X gépen működik, aminek jó eséllyel az a magyarázata, hogy található benne egy mesterséges intelligenciás számítások elvégzésére kitalált koprocesszor, valószínűleg az végzi a munkát. A funkció elméletileg csak akkor működik, amennyiben a hamisítást meggyőzően képes elvégezni, így ha például a számítógépező túlságosan elfordítja a fejét, akkor beszünteti a trükközést.

A szemkontaktus funkció már az operációs rendszer szintjén módosítja a webkamera képét, így mindegyik a webkamerát használó alkalmazással működik, azok már alapvetően a retusált videofolyamot kapják meg a Windowstól.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!