Baj lehet Androidon a víruskövető appokkal

mobilozás szájmaszk videohívás videochat
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Nem feltétlenül kapják meg a riasztásaikat a mobilozók.
Vágólapra másolva!

A vártnál is bajosabbnak bizonyulhatnak Androidon a koronavírus terjedését követni próbáló alkalmazások. A telefonokkal való kompatibilitási gondok és adatvédelmi aggályok mellett most újabb problémára derült fény: nem feltétlenül kapják meg automatikusan a riasztásokat a mobilozók, ha egy beteg közelében jártak az elmúlt időszakban.

A kép csak illusztráció Forrás: Anna Shvets / Pexels

A német Bild által felfedezett problémáért a mobilgyártók a felelősek, a készülékeik az akkumulátor kímélése érdekében túlságosan agresszíven állítgatják le a háttérben futó folyamatokat. A lap konkrétan a Samsungot és a Huaweit nevezte meg, a két vállalattól származik a német piacon jelenleg használatban lévő okostelefonok körülbelül fele, ám jó eséllyel további gyártók termékei is érintettek.

A problémás készülékeken maga a kontaktkövetés szerencsére megbízhatóan működik, de az erőszakos erőforráskezelés miatt a mobilozók nem feltétlenül kapják meg automatikusan a riasztásokat.

A kontaktkövető alkalmazások fejlesztői a problémát legfeljebb részben képesek kezelni, így aki Androidon ilyen appot használ, annak a biztonság kedvéért érdemes naponta egyszer elindítania azt, hogy megjelenjen az esetlegesen várakozó értesítés.

A mobilgyártók szoftverfrissítésekkel orvosolhatják a gondot, ám kérdéses, hogy ezek mikor és melyik eszközeikre érkeznek meg.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!