Talált magának egy bűnbakot az Intel

Lenovo Legion Y540, gamer, laptop, teszt
9. generációs Intel Core i7 procit kapott.
Vágólapra másolva!
Az újabb csúszás miatt jelentős átszervezést hajt végre.
Vágólapra másolva!

Az informatikai ipar múlt heti legsúlyosabb híre az volt, hogy a 10 nanométeres gyártástechnológia körüli kálváriát követően az Intel csúszni fog a 7 nm bevezetésével is. Az AMD által a Ryzen processzorokban és a Radeon videovezérlőkben már használt technológiára épülő első fogyasztói termékei legjobb esetben 2022-ben, realisztikusan 2023-ban kerülhetnek piacra.

A kép csak illusztráció Forrás: Intel

A mostani csúszás felrobbantotta az Intel felépítését, a cég öt különálló részre darabolta az összes említésre méltó aktivitását eddig irányított Technology, Systems Architecture and Client Groupot. A belőle létrejött divízióknak saját vezetőik vannak, akik közvetlenül Bob Swan vezérigazgatónak jelentenek.

Az átszervezés nagy meglepetését Dr. Venkata M. Renduchintala augusztus 3-án történő távozása jelenti, ő vezette a most szétdarabolt, mamutméretű szervezeti egységet. A mérnök a szakterületének egyik legjobbja, 2015-ben az Intel 25 millió dollárt (mai árfolyamon 7,4 milliárd forintot) tett a zsebébe pusztán azért, hogy átigazoljon hozzá a Qualcommtól.

Az Intel nem nevezte meg a távozásának okát, de rendkívül erős a gyanú, hogy Bob Swan őt tette meg bűnbakká az elmúlt évekért.

Ennek viszont jó eséllyel nem szakmai oka volt: egyrészt a részvényesek szemszögéből ő tűnik a hunyónak, másrészt pedig a szakember állítólag nincs jó kapcsolatban a vállalat többi felsővezetőjével. Utóbbi oka, hogy süket fülekre talált a véleménye, miszerint az elmúlt évek súlyos problémáinak gyökerét a Brian Krzanich által meghonosított, és a Bob Swan által is preferált vállalati kultúra okozza, szorgalmazta a 2017-ben meghalt Paul Otellini stílusához való visszatérést.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!