Talált magának egy bűnbakot az Intel

2020.07.29. 08:07

Az újabb csúszás miatt jelentős átszervezést hajt végre.

Az informatikai ipar múlt heti legsúlyosabb híre az volt, hogy a 10 nanométeres gyártástechnológia körüli kálváriát követően az Intel csúszni fog a 7 nm bevezetésével is. Az AMD által a Ryzen processzorokban és a Radeon videovezérlőkben már használt technológiára épülő első fogyasztói termékei legjobb esetben 2022-ben, realisztikusan 2023-ban kerülhetnek piacra.

A kép csak illusztrációForrás: Intel

A mostani csúszás felrobbantotta az Intel felépítését, a cég öt különálló részre darabolta az összes említésre méltó aktivitását eddig irányított Technology, Systems Architecture and Client Groupot. A belőle létrejött divízióknak saját vezetőik vannak, akik közvetlenül Bob Swan vezérigazgatónak jelentenek.

Az átszervezés nagy meglepetését Dr. Venkata M. Renduchintala augusztus 3-án történő távozása jelenti, ő vezette a most szétdarabolt, mamutméretű szervezeti egységet. A mérnök a szakterületének egyik legjobbja, 2015-ben az Intel 25 millió dollárt (mai árfolyamon 7,4 milliárd forintot) tett a zsebébe pusztán azért, hogy átigazoljon hozzá a Qualcommtól.

Az Intel nem nevezte meg a távozásának okát, de rendkívül erős a gyanú, hogy Bob Swan őt tette meg bűnbakká az elmúlt évekért.

Ennek viszont jó eséllyel nem szakmai oka volt: egyrészt a részvényesek szemszögéből ő tűnik a hunyónak, másrészt pedig a szakember állítólag nincs jó kapcsolatban a vállalat többi felsővezetőjével. Utóbbi oka, hogy süket fülekre talált a véleménye, miszerint az elmúlt évek súlyos problémáinak gyökerét a Brian Krzanich által meghonosított, és a Bob Swan által is preferált vállalati kultúra okozza, szorgalmazta a 2017-ben meghalt Paul Otellini stílusához való visszatérést.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!