Ezer hamis iPhone-t cseréltek valódira

apple iphone 11 pro max okostelefon smartphone apple store
Apple iPhone 11 Pro Max
Vágólapra másolva!
Az elkövetők aprópénzért végezték el a csalás piszkos részét.
Vágólapra másolva!

Az SRF hírportál beszámolója alapján 2015 és 2019 között egy közel húsz éve Svájcban élő, kínai származású anya-fia duó óriási értékű csalást követtek el, hongkongi bűnözők által küldött hamis iPhone-okat cseréltek igaziakra az Apple Store boltokban.

A kép csak illusztráció (Apple iPhone 11 Pro Max) Forrás: Apple

A cikk alapján a hamisítványok megszólalásig hasonlítottak a valódiakra, és olyan valódi készülékek IMEI-kódjaival voltak ellátva, amelyekre a tulajdonosaik feláras AppleCare+ garanciális szolgáltatást kötöttek. A hamisítványok totális vízkárosodást szimuláltak, ebben az esetben az Apple boltjaiban csak ellenőrzik az IMEI alapján a plusz garancia meglétét, majd 99 svájci frank kifizetése ellenében vadiúj készüléket adnak az ügyfeleknek.

A 34 éves férfi és az 56 éves anyja négy év alatt olyan ezer hamis mobilt cseréltek be valódira, majd azokat visszaküldték a hongkongi bűnözőknek.

Készülékenként csupán 10 frankot (~3200 forintot) kaptak a csalás legfontosabb és legrizikósabb részének a kivitelezéséért, így négy év alatt olyan 10 ezer frankot, avagy 3,22 millió forintot kerestek. Nagy átlagban évi 250 mobil kicseréléséről és 805 ezer forintos bevételről van szó.

Az Apple szerint körülbelül 10 millió frankos, azaz 322 millió forintos kárt okoztak.

A svájci ügyész csak a 34 éves férfi ellen emelt vádat, miután az anyja kizárólag 2016 során és rövid ideig vett részt a csalásban, lényegében elviteti vele a komplett botrányt. A férfi azt állítja, hogy az anyjával együtt ártatlanok: nekik azt mondták a hongkongiak, hogy valódi telefonokról van szó, és csak azért cseréltetik ki azokat Svájcban, mert ezt Kínában nehézkes megtenni.

Akármi is legyen az igazság, az Apple Store-ok alkalmazottait gond nélkül megtévesztették a hamisítványok, pedig nekik aztán észre kellett volna venniük, hogy kilóg a lóláb. A csalásra a svájci vámosok derítettek fényt, miután elfogadtak egy ötven hamis mobilt tartalmazó szállítmányt.

A férfi akár négy év börtönbüntetést is kaphat, továbbá kiutasíthatják Svájcból.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!