Valóban egyedi külsejű tévé a Samsungtól, amit egy betűtípus inspirált

Samsung, Serif, TV
Samsung Serif TV.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt egy-másfél évtized során a nagy tévégyártók óriási erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy egyedi dizájnnal bíró modellekkel álljanak elő. Ennek köszönhetően született néhány tényleg meglehetősen szokatlan külsővel bíró darab, de olyan messzire szinte senki sem jutott, mint a Samsung.
Vágólapra másolva!

A vállalat ugyanis a Serif TV személyében egy olyan tévét tett le az asztalra, amelynek tényleg nincs párja. A készülék már eljutott hazánkba is, és mi is megvizsgálhattuk közelről!

Egy betű inspirálta

A Serif TV megalkotása során Ronan és Erwan Bouroullec dizájnerek azt tűzték ki célul, hogy egy olyan tévét teremtsenek, amely eltér mindattól, amit korábban láthattunk, de mindez nem megy a funkcionalitás rovására. Sokat gondolkodtak és kísérleteztek különféle organikus és mesterséges formákkal. Amikor az inspirációt keresték találtak rá a Serif nevű betűkészletre, és annak is "I" betűjére. Ez az alul és felül is kiszélesedő forma volt az amit kerestek és ez a karakter volt az, amely alapvetően befolyásolta a formavilágot, így végül maga a termék is erről kapta a nevét. Tehát nem az amerikai városok rendfenntartó hatósága, és nem is a híres egyiptomi színész, Omar Sharif áll a névadás hátterében.

Samsung Serif TV. Forrás: Samsung

Az általuk megtervezett tv speciális készülékházat kapott, amelynek alsó és felső része az említett betűhöz hasonlóan kiszélesedik.

Ennek köszönhetően nincs szüksége hagyományos értelemben vett talpra, hiszen "megáll a saját lábán".

Tehát rá lehet tenni egy polcra, asztalra, szekrényre, nem kell félni attól, hogy elborul. Ennek köszönhetően olyan helyekre is elhelyezhető a készülék, amire korábban még nem volt példa, és szervesen beilleszthető szinte bármilyen stílusú enteriőrbe. Pláne, hogy a megszokottnál lényegesen szélesebb felső része akár mini polcocskaként is funkcionálhat, amire rá lehet tenni apróbb dolgokat. Persze, akinek arra van szüksége vásárolhat hozzá egy állványt, és így akár arra is felpakolhatja.

A termék dizájnját a Serif fontkészlet "I" betűje inspirálta. Forrás: Samsung

A Serif TV nem másol semmilyen más modellt és őt sem másolják, így létezése a jelenlegi hatalmas televíziós univerzumban totálisan unikális. De ez persze még nem jelenti azt automatikusan, hogy jól is néz ki. Nyilván ízlés kérdése, hogy kinek mi jön be, de nekünk tetszik ez a fajta kialakítás. Harmonikus, ízléses, visszafogott, de mégis egyedi és ebből fakadóan figyelemfelkeltő. Oldalról pedig teljesen úgy néz ki, mint a már említett Serif fontkészlet "I" betűje.

Ilyen a készülékház felső része. Forrás: Origo

Ma már sok olyan Samsung tv van, aminél az összes csatlakozót egy külső dobozra "száműzik", amelynek köszönhetően a készülékházba csupán egyetlen kábel fut be. De itt maradtak a hagyományos megoldásnál, és a ki- és bemeneteket a készülékház hátuljára pakolták. Ezek révén külső hangrendszer, médialejátszó, játékkonzol vagy számítógép is egyszerűen és gyorsan rádugható a televízióra.

Képminőség

A többi felső kategóriás Samsung tévéhez hasonlóan a Serif TV is a cég által fejlesztett gyártott kvantumpontos QLED paneltechnológiára épül. A kijelzőbe integrált kicsi, átlátszó kristályokból álló, vékony filmréteg a lelke eme eljárásnak, amelynek köszönhetően nő a fényerő, tisztábbak lesznek a tónusok és gazdagabb a színpaletta.

Stabilan megáll egy polcon is. Forrás: Origo

Mindez pedig a valóságban is látszik, hiszen a képminőség jó. Mivel alapvetően egy LED háttérvilágítású LCD alapú technológiáról van szó, ezért a tökéletes, 0 nit fényerejű, és ezáltal a végtelen kontrasztarány megteremtésére nincs mód. De az is tény, hogy a fekete kifejezetten mélynek, kellően sötétnek tűnt, a kontrasztosságra sem lehet panasz, az árnyalatok pedig szépek, természetesek (megfelelő beállítások mellett persze). A betekintési szög is elfogadható, és a mozgásmegjelenítés során sem futottunk bele zavaró anomáliákba.

A 55 inches (139 cm) képátlójú televízió 4K-s, azaz 3840 x 2160 képpont megjelenítésére képes.

Ez pedig kellő részletességet biztosít, és ma már viszonylag egyszerűen hozzá is lehet jutni ilyen tartalmakhoz például az online tartalomszolgáltatókon (Netflix, YouTube) keresztül. Emellett a modern játékkonzolok is "tudják" már a 4K-t, és persze nem feledkezhetünk meg az optikai lemezekről sem, amelyek között szintén egyre több az ilyen film. Ráadásul a tv processzora képes az alacsonyabb részletességű anyagok felskálázására is, azaz képesek a kisebb felbontású videók, filmek és játékok felsálázására. Azt nem mondjuk, hogy a végeredmény teljesen olyan lesz, mintha "valódi" 4K-t látnánk, de tény, hogy megközelíti azt.

Hangminőség, kezelés

Négy darab 10 wattos hangsugárzót rejtettek el benne, ami az átlagosnál egy fokkal jobb megszólalást produkál. De ettől függetlenül mély túlzás lenne azt állítani, hogy sírtunk örömünkben a megszólalástól. A mély hangok gyakorlatilag észrevehetetlenek, az összhatás vékony, meglehetősen steril. Durva hanghibákat nem tapasztalni, de aki tényleg minőségi megszólalást szeretne, az nem fogja megúszni egy jobb külső hangrendszer beüzemelését.

Samsung, Serif, TV Forrás: Samsung

Több nagy riválissal ellentétben a Samsung a kezdetektől egy saját okostévé rendszer kifejlesztésében gondolkodott, amely többé-kevésbé tökéletesen igazítható a cég elvárásaihoz és stratégiájához. Ez a Tizen Smart Hub, amely nagyjából úgy működik, mint egy számítógép vagy telefon operációs rendszere, és amelynek legfrissebb verziója került a Serif TV-be is. Azt mondjuk nem állítanánk teljes szívvel, hogy el vagyunk ájulva ettől a platformtól, hiszen a sebességgel és a stabilitással nincs gond, de a grafikus kezelőfelülettel továbbra sem vagyunk kibékülve teljesen. Kicsit túlzsúfolt, emiatt átláthatatlan, és a struktúrában is vannak logikai bakugrások. Nem azt mondjuk, hogy ez óriási tragédia lenne, vagy, hogy használhatatlan a tv, de azt igen, hogy egy picit lehetne felhasználóbarátabb. Mindenesetre azért néhány nap (hét?) alatt bele lehet szokni a kezelésbe. A távirányító sem a szívünk csücske, mert bár jól néz ki, de kevés rajta a gomb. A tévé egyébként képes együttműködni az USB porton keresztül csatlakoztatott egérrel és billentyűzettel, valamint a távirányító kiváltható egy okostelefonnal is egy ingyenesen letölthető applikáció révén.

Ezen program segítségével még a mobil képernyője is tükrözhető vezeték nélküli úton a tv nagy kijelzőjén, a párosításhoz pedig elég csak a tv tetejére tenni a telefont vagy tabletet.

A rendszerből nem hiányoznak a közvetlenül elérhető internetes alkalmazások. Tehát a HBO Go, a YouTube, a Spotify vagy az Amazon Prime, hogy csak néhány népszerű appot említsünk. Ezek futtatása problémamentes, és a kép, illetve hang minősége is rendben van. A termékből nem hiányzik a Bixby sem. Ez a Samsung saját mesterséges intelligencia eljárása, amelynek révén a hangvezérlés, illetve hanggal történő keresés is megoldott. Például megkérdezhetjük a tévét, hogy hol van a közelben étterem vagy mozi, az pedig mutatja is a szóba jöhető opciókat.

Tetszett?

Sokszor azt érezzük a különleges technológiai termékek esetében, hogy a különcség öncélú, és nem ad igazán hozzáadott értéket. A Serif TV viszont nem ebbe a csoportba tartozik. Az egyedülálló dizájn jól néz ki, ízléses, és a készülék harmonikus elhelyezését is segíti a belső térben. Nekünk tetszett a képeken, és a valóságban is. A megszólalás az átlagosnál egy picivel jobb, de azért hátast nem dobtunk tőle, a kezelés-vezérlés terén nem nyújt extrát, de nincs is vele különösebb gond. A kép minősége pazar, úgyhogy mindent összevetve azt kell mondjuk, hogy a Samsung Serif TV egy jól sikerült televízió lett.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!