A világ legnagyobb figyelőhálózatát hozza létre a Google.

Váratlan bejelentéssel sokkolt a Google, a következő hetekben a globálisan használt androidos mobilok segítségével a világ legnagyobb földrengésfigyelő hálózatát hozza létre. A funkciót a Play-szolgáltatások frissítésével kapják meg az Android 5.0+ rendszerű eszközök, a mobilozók pedig a Beállítások app „A helymeghatározás pontosságának javítása" opciójának letiltásával tudják kikapcsolni, ha nem kívánnak részt venni a nemzetközi hálózat erősítésében.

A kép csak illusztrációForrás: AFP/Sonny Tumbelaka

A tájékoztatás szerint a funkciót a telefonok gyorsulásmérőjével oldották meg, ez felel például a képernyő tartalmának automatikus forgatásáért is. A szenzor adatainak folyamatos figyelésével detektálható a földrengések enyhébb P-hulláma, továbbá az azt követő, pusztító S-hulláma is.

Riasztanak majd a várható földrengésekről az androidos mobilok, és tippeket is adnak a teendőkreForrás: Google

A telefonok remélhetően képesek lesznek időben figyelmeztetni a mobilozókat a helyi vagy közeli földrengésekre, így azok felkészülhetnek az eseményre, hogy csökkenthető legyen

a balesetek és a halálesetek száma.

Elsőként Kalifornia államban mutatnak majd figyelmeztetéseket a mobilok, ám az algoritmusok működésének átfogó tesztelését és finomhangolását követően világszerte aktiválódik a funkció. Az óvatos bekapcsolással a téves riasztások küldését próbálja elkerülni a cég: a fals pozitívok egyrészt szükségtelenül pánikot keltenének, másrészt pedig aláásnák a szolgáltatás megítélését.

Aki mindig farkast kiált, annak nem hisznek, ha jön.

A Google szerint jelenleg 2,5 milliárd használatban lévő androidos eszközön fut a Play-szolgáltatások keretrendszer, ezek 94 százaléka pedig kompatibilis a rengésfigyelő funkcióval. Sejthetően a mobilok adatokat küldhetnek tudományos felhasználásra a Google és a partnerei számára a rengésekről, ám csak városszintű GPS-koordinátákat kapnak a kutatók, az adatokból nem lehet megállapítani specifikus felhasználók földrajzi helyzetét.

Nem világos, hogy a rengésfigyelési funkciónak lesz-e észrevehető hatása az akkus üzemidőre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!