A Mate 40 Pro lesz az utolsó Kirin chipes Huawei csúcsmobil

Vágólapra másolva!
Szeptember 15-én végleg leáll a Kirin chipek gyártása. A Qualcomm lobbizik az amerikai kormánynál a Huawei érdekében.
Vágólapra másolva!

Richard Yu, a Huawei fogyasztói üzletágának vezetője egy kínai rendezvényen árulta el, hogy az amerikai korlátozások hatására a TSMC szeptember 15-én végleg leállítja a Kirin chipek gyártását. Így a Huawei saját lapkák nélkül marad, és a az 5 nm-es Kirin 1000-ből, amit a Mate 40 szériába szánnak, csak 15 milliót tudnak majd gyártani, ami a sorozathoz még elég lehet.

Az ügyvezető szavai alapján a Mate 40 Pro az utolsó csúcsmobil lesz, amibe Kirin chip kerül, sőt, egyben az utolsó Huawei okostelefon is. Amerika ugyanis csak a május előtt leadott megrendelések gyártását engedte meg a TSMC-nek, több lapkát nem kaphat a Huawei azok leszállítása után.

Forrás: onleaks

A Huawei egyébként az amerikai szigorítások ellenére a második negyedévben a világ legnagyobb okostelefon-gyártójává vált, hála a világjárvány teremtette egyedi feltételeknek és a nagy kínai keresletnek. Elemzők szerint a siker középtávon sem tartható, Richard Yu szerint azonban ha nincsenek az amerikai szankciók, már 2019-ben átvették volna az első helyet.

Mi lesz a Huawei-jel Kirin lapkák nélkül? Elvileg még gyárthat mobilt a cég, a jelentések szerint ugyanis valamilyen módon hozzájuthat majd a MediaTek lapkáihoz. Emellett pedig a Qualcomm erősen elkezdett lobbizni az amerikai kormánynál azért, hogy a Micron és a Microsoft után olyan speciális lincencet kapjon, amivel kereskedhet a Huawei irányába. Enélkül a Qualcomm szerint dollármilliárdoktól esnek el, amiket más, nem amerikai cégek nyernének meg.