Motorosok, biciklisek és focisták barátja lehet az akkus mobilpumpa

Xiaomi, pumpa, kompresszor, akku, okos
Xiaomi Mi Portable Air Pump.
Vágólapra másolva!
A kezdetben szinte kizárólag csak a mobiltelefonok frontján vitézkedő Xiaomi mostanra már nagyon kitágította termékválasztékát. Portfóliójukban már ott figyelnek a viselhető eszközök, okos háztartási gépek, elektromos rollerek, biztonsági kamerák és porszívók is, de még ez sem volt elég a kínai cégnek. Az egyre többet és többet akaró holding a közelmúltban egy szokatlan, de abszolút érdekesnek és hasznosnak tűnő minimasinával rukkolt elő.
Vágólapra másolva!

Ez pedig a Xiaomi Mi Portable Air Pump névre hallgató akkumulátoros, kompakt hordozható elektromos pumpa, azaz hivatalos nevén levegőkompresszor. Tett egy rövid látogatást az Origo Techbázis laboratóriumában, és így megvizsgálhattuk, kipróbálhattuk. Alapvetően arra voltunk kíváncsiak, hogy van-e egyáltalán bármi értelme, lehet-e használni valamire, és ha igen, akkor kinek jöhet jól.

Kialakítás

A masina 12,4 centiméter magas, 7,1 centiméter széles és 4,1 centiméter mély, tehát akár egy nagyobb kabátzsebbe vagy kisebb táskába is kényelmesen befér. A tetején található a szelepcsatlakozó, ide lehet bedugni a 18 centiméter hosszú, rugalmas, könnyen hajtogatható gumicsövet.

Xiaomi Mi Portable Air Pump. Forrás: Xiaomi

A frontfelületen helyet kapott egy LCD-kijelző (háttérvilágítással), illetve egy, 4+1 gombból álló kezelőpanel. Az alján egy micro USB-csatlakozót, a tetején pedig egy mini LED-et helyeztek el. A fogása kényelmes, a termék maga jól néz ki, konkrétan, mint egy régi iPod, de nem tűnik különösebben strapabírónak, így azért érdemes vigyázni rá.

Használat közben

A termék rendelkezik beépített nyomásérzékelővel, ami +/- 2 PSI eltéréssel képes meghatározni, hogy a csatlakoztatott eszközben (kerékpárbelső, abroncs, labda stb.) mekkora a nyomás. Ezáltal alkalmas csupán ellenőrzésre is, a kapott érték pedig a már említett LCD-kijelzőn jelenik meg. Itt beállítható, hogy mekkora nyomást szeretnénk elérni, hiszen értelemszerűen egy labda vagy kerékpárbelső kevesebbet bír, mint egy gépjármű abroncsa. Ez történhet manuálisan, ami problémás lehet sokaknak, hiszen biztos rengetegen nem tudják, hogy mennyi az ideális nyomás mondjuk egy biciklikerékben. Szerencsére az eszköz rendelkezik előzetesen konfigurált üzemmódokkal is. Tehát elég csak kiválasztani a kerékpár, motorbicikli, autó vagy labda ikont, és az ott megadott értékekkel nem lehet hibázni. Ezt követően csak meg kell nyomni az indítógombot, és máris elkezdi nyomni a levegőt a kompresszor, ha pedig elérte a kívánt, előre beállított nyomást, akkor automatikusan leáll. Tehát nem kell attól tartani, hogy szétrobban a kerék vagy a laszti, ha elmélázunk.

Labdák felfújására is alkalmas. Forrás: Xiaomi

A Xiaomi Portable Air Pump gumicsövének végén egy hagyományos autószelep található, de a dobozában megtalálható még egy kerékszelep biciklihez, illetve egy tűszelep is a labdákhoz. Ezek a kiegészítők egyszerűen felcsavarhatóak a cső végére, és ezáltal a készülék könnyen és stabilan csatlakoztatható a kívánt eszközökhöz. Elrontani nem lehet semmit, a termékkezelés pofonegyszerű, és akár egy gyerek számára sem okozhat gondot a használata.

Mire jó?

A nyomás 0.2 ~ 10.3 bar / 3 ~ 150 psi között szabályozható, ami a mindennapi szükségletekhez bőven elég elméletben.

A gyakorlati próba során arra jutottunk, hogy a Xiaomi Mi Portable Air Pump tényleg elég erős ahhoz, hogy labdával, biciklibelsővel, motorkerékpár-, sőt autó- vagy akár buszabronccsal is megbirkózzon.

Ugyanis ezek kellően keményre fújhatóak, azaz egyértelműen egy használható eszközről van szó. A 2000 mAh kapacitású akkumulátora nagyjából arra elég, hogy 2-3 autógumit vagy 8-10 biciklit felfújjunk. Ez után pedig 3,5 órán át kell tölteni, hogy csurig teljen energiával. Az is igaz ugyan, hogy itt nem egy professzionális használatra tervezett eszközről van szó, így nagyon ritkán fordul elő a napi használata során, hogy 8-10 kerékpárgumit egyszerre fújunk fel, és az autósok is ritkán fújnak nulláról fel egyszerre négy kereket.

Elemlámpaként is használható. Forrás: Origo

A sebessége valamelyest elmarad a profi eszközökétől: Egy labdával nagyjából fél perc alatt végez, egy biciklihez nagyjából egy-másfél percre van szüksége, az autóabroncsnál pedig olyan hat percet kell rászánni a fújásra. A zajszint egyméteres távolságból nagyjából 80 dB, azaz nagyjából olyan hangos, mint egy motorkerékpár vagy egy síró csecsemő, szóval halknak nem neveznénk.

Összegzés

Mindent mérlegre téve arra jutottunk, hogy ez egy teljesen jó kis eszköz! Egyszerűen kezelhető, kicsi, gyakorlatilag bárhol elfér, és nagy segítséget nyújthat kritikus szituációkban. Még beépített elemlámpával is ellátták, apró, de igen hasznos figyelmesség. Ráadásul az ára sem vészes, hiszen jelenleg 12-14 000 forintot kérnek el érte.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!