A technológiai univerzum egyik legnagyobb sikersztorija az elmúlt évtizedben kétség kívül az úgynevezett "valódi vezeték nélküli fülhallgatók" felemelkedése és szárnyalása.

Az első ilyen típusú eszközök még csak 2015 őszén jelentek meg egy-két kis cégnek köszönhetően, mostanra pedig már rengeteg hatalmas gyártó kínálatában ott vannak. A robbanásszerű elterjedésben az Apple óriási szerepet játszott, amely jó orral szagolta ki a lehetőséget, és 2016 karácsonyi szezonjában piacra lépett az AirPods nevű eszközzel, ami hatalmasat robbantott. Példájukat követte a Huawei, a Samsung, a Panasonic vagy épp a Sony, hogy néhány tényleg világszerte ismert nevet említsünk.

Apple AirPods (2019)Forrás: Apple

Magyarországon is egyre népszerűbbek ezek, a választék pedig az igen olcsó, néhány ezer forintos daraboktól a százezres értéket alulról súroló magasabb kategóriás modellekig terjed. Ha valaki ilyen eszköz beszerzésén töri a fejét nincs könnyű dolga, mostani cikkünkkel egyrészt szeretnénk felhívni a figyelmet erre a különleges termékcsaládra, másrészt pedig nekik kívánunk segíteni. Összegyűjtöttük tehát, hogy mire érdemes kiemelten figyelni egy vásárlási döntés meghozatala előtt.

Valódi vezeték nélküli füles?

Kezdésnek gyorsan tisztázzuk, hogy pontosan miről van szó! A valódi vezeték nélküli fülhallgatóknál egyáltalán, semmilyen kábelt nem használnak, egy centit sem. A két kis hangszórókamra egymástól totálisan szeparált, és egymással, illetve a lejátszóval a kapcsolatot Bluetooth alapú vezeték nélküli technológia segítségével tartják. Tehát a "levegőn keresztül" megy az összes audio jel. E megoldás kétségkívül nagy előnye, hogy diszkrét, ugyanis alig látszik, hogy az ember fülében ott egy eszköz, hiszen onnan nem kígyózik elő semmilyen madzag, és nincs se fej- se nyakpánt. Viszont ennek fejében akkumulátort kell használni, ami korlátozza az üzemidőt, és valahogy meg kell oldani a töltést is. Ilyesmin pedig a hagyományos vezetékes fej- és fülhallgatóknál nem kell aggódni.

Kialakítás - Dizájn

Alapvetően két nagy irányzat dominálja ezt a termékcsoportot, legalábbis ami a kialakítást illeti. Az egyikbe tartoznak azok a modellek, amelyek tömzsik, gömb, vagy viszonylag vastag (1-1,5 cm) hengerszerűek, de rövidek. Ezek olyan hatást keltenek, mintha egy kavics lenne a fülben. Ebbe a csoportba tartozik például a Panasonic RZ-S500W, vagy a Samsung Galaxy Buds.

Samsung, Huawei és Niceboy márkájú fülesek egy korábbi tesztünkből.Forrás: Origo

A másik típusnál pedig a hosszabb, de keskenyebb készülékházzal bíró eszközök tartoznak, amelyek olyan hatást keltenek, mintha kilógna valami a használója füléből. Egyik megoldás sem jobb a másiknál, egyik sem kényelmesebb vagy olcsóbb, de az tény, hogy külsejükben meglehetősen különböznek egymástól. Tehát a vásárlónak alapvetően azt kell eldöntenie, melyik tetszik neki jobban.

Kényelem

Sok esetben érthető higiéniai okokból nincs lehetőség egy ilyen termék előzetes kipróbálására. Pedig a kényelem kulcsfontosságú, hiszen ez a faktor alapvetően meghatározza egy ilyen típus eszköz használati értékét. A súly mindenesetre jó támpontul szolgálhat, hiszen minél könnyebb valami, jó eséllyel annál kevésbé nyomja majd a fület.

Egyedi döntés, hogy kinek milyen alak a legkényelmesebb.Forrás: Origo

Emellett fontos, hogy legyen többféle méretű fülgumi a termék dobozában. A helyes kiválasztása igen nagy jelentőséggel bír. A kicsi egyszerűen kicsúszik, kipottyan a fülből, a nagy pedig feszíti a hallójáratot.

Üzemidő

Mivel akkumulátoros termékekről van szó, ezért kulcstényező, hogy mennyi ideig marad működőképes az eszköz.

A gyártók általában megadják az egy töltéssel elérhető üzemidőt, ami a jobb modellek esetében elérheti a nyolc órát is, de a hat inkább az átlagos.

Ennél kevesebbel már nem nagyon éri meg beérni. Fontos kiemelni, hogy a valódi vezeték nélküli fülhallgatók nagy részéhez egy speciális tokot is mellékelnek. Ez egyrészt a tárolást segíti, másrészt ezen keresztül történik a töltés is. A jobb masináknál ez a bölcső egyben hordozható akkumulátor is, azaz akkor is képes tölteni a bele helyezett fülhallgatókat, ha nincs hálózati áramforráshoz csatlakoztatva. Ennek révén pedig egy utazás során is tölthetjük a fülhallgatót, amivel jelentősen, akár 20 óráig is kitolható az üzemidő úgy, hogy nem kerülünk konnektor közelébe.

Headset mód

Érdemes olyan valódi vezeték nélküli fülhallgatót választani, amely rendelkezik beépített mikrofonnal. Ennek révén ugyanis alkalmassá válik hagyományos vagy online telefonhívások lebonyolítására is, anélkül, hogy ehhez elő kéne venni a mobilt. Ez például vezetés közben is nagyon jól jöhet.

Hangminőség

Ezt előzetesen nagyon nehéz megítélni, pláne úgy, hogy mostanában a gyártók nem kommunikálják sok esetben a frekvenciaátvitellel kapcsolatos pontos specifikációkat, ami azért ilyen szempontból igen hasznos lenne. Általában a márkás, drágább modellek jobban szólnak (de persze itt is vannak kivételek), és a tapasztalataink azt mutatják, hogy ahol van külön basszus kiemelés mód, ott dinamikusabb, éllettel telibb a megszólalás.

Így működik.Forrás: Samsung

Szintén árulkodó lehet, ha egy modell támogatja a Bluetooth aptX, illetve aptX HD kodekek használatát, ezek biztosítják papíron a legjobb hangminőséget. Azért azt fontos megemlíteni, hogy az ilyen terméktől felesleges high-end megszólalást várni. Aki csúcsminőségű, hibátlan, maximálisan gazdag és pontos hangzásra számít, az bizony csalódni fog.

Aktív zajszűrés

Ez a technológia ellenzaj, azaz megfelelő frekvencia kibocsátásával képes több-kevesebb mértékben tompítani a zavaró külső zajt. Ehhez a beépített mikrofonokat használja, és a dolog tényleg működik. Az már más kérdés, hogy azt is elnyomja valamelyest, amit hallunk, tehát jó hatással nincs a hangminőségre. De az tény, hogy akkor nagyon jól jöhet, ha a környezetünkben nagy a zaj.

Ambient mód

Ez a funkció sem létfontosságú, nem is található meg minden eszközben, sőt ma még ritkának számít. Ennek lényege, hogy a fülhallgatókra épített, telefonáláshoz is használható külső mikrofon képes felerősíteni a külvilág zajait. Ez pedig egy kicsit oldja a felhasználó izoláltságát, ami nagyon-nagyon hasznos lehet közlekedés (például biciklizés) közben, hiszen így hallja, hogy mi történik a környezetében.

Késleltetés

A Bluetooth kapcsolat valamekkora késleltetéssel mindig együtt jár, a kérdés már csak ennek mértéke. Amely modellnél ez jelentős, azt játékra például teljesen el lehet felejteni, hiszen jelentősen csúszni fog a hang a látott képhez képest, ami sokat ront a játékélményen. De például zenehallgatásnál ez egyáltalán nem jelent problémát. Ezeket az adatokat a gyártók nem adják meg, szóval tesztekben, értékelésekben kell utánanézni annak, hogy más felhasználók mit tapasztaltak.

Megéri ilyen terméket vásárolni?

Sokan kérdezik tőlünk, hogy érdemes-e ilyen valódi vezeték nélküli fülhallgatókat vásárolni. De ezt mindenkinek magának kell eldönteni. Ez sem egy tökéletes termékcsalád, és ebből fakadóan kompromisszumok megkötésére készteti a felhasználóit. Aki általában otthon ül, az nagyon nem tudja majd kiélvezni és kihasználni az ilyen típusú, alapvetően mobil használatra szánt eszközök előnyeit.

Aki viszont sokat mozog, sportol, utazik, és közben gyakran használja vagy használná a fülhallgatóját, annak érdemes elgondolkodnia egy ilyen készülék beszerzésén.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!