A régebbi Huawei mobilokról is eltűnhet a Google-támogatás

Vágólapra másolva!
Lejárt a Huawei számára biztosított átmeneti licenc, így már a régebbi Huawei okostelefonokon is megszűnhet a Google-támogatás.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kormány továbbra sem enyhít a Huawei-jel szembeni korlátozásokon – most ráadásul a Huawei-nek korábban kiadott és többször megújított átmeneti licenc is lejárt, amely eddig lehetővé tette, hogy a kínai gyártó és a Google gondoskodjanak a 2019. májusa előtt megjelent korábbi okostelefonok frissítéséről és támogatásáról. A Google azóta meg is erősítette, hogy valóban ez a most lejárt licenc tette eddig lehetővé a készülékek támogatását.

Forrás: unbox therapy

A lejárt licenc miatt a Google többé semmilyen formában nem dolgozhat együtt a Huawei-jel, vagyis jelenleg nagy esély van rá, hogy idővel a korábbi Huawei készülék is elveszítik a Google-támogatást, ami azt jelenti, hogy nem jön több Google-féle Android-frissítés, nem lesz több Google-szolgáltatás és Google-app.

Hivatalosan egyelőre nincsenek további konkrétumok, az amerikai kereskedelmi minisztérium annyit jelzett, hogy a licenc lehetőséget biztosított a felhasználók és telekomcégek számára, hogy átmenetileg még használják a Huawei készülékeket és hálózatokat, amíg más alternatívára állnak át. A licenc célja az volt, hogy a félreeső amerikai területeken ne omoljanak össze a szolgáltatások.

Egyelőre senki sem tudja megmondani, hogy mi lesz a Huawei korábbi készülékeivel, amelyek jövője most eléggé bizonytalanná vált. A Huawei pedig egyre gyengébb lábakon áll a mobilpiacon, hiszen a Google-támogatást nem kapja vissza, és már a chipekből is lassan teljesen kifogy.

Frissítés:
A Huawei Technologies Hungary reakciója a fentebb említett jelentésekre:

"Az ügyről egyelőre sem az Egyesült Államok kormánya sem a Google nem adott hivatalos tájékoztatást.

Függetlenül a döntéstől a Huawei továbbra is gyárthat és árusíthat olyan Google-licensszel rendelkező GMS-termékeket, melyek 2019. május 16. előtt kerültek kereskedelmi forgalomba. Ezek a termékek mind hozzáférnek a Google Play-hez, ahonnan alkalmazásokat tudnak letölteni és frissíteni.

A Huawei továbbra is biztosítja a rendszer- és biztonsági frissítéseket. Vásárlóink a nyílt forráskódú közösségnek és a Huawei saját fejlett K+F képességeinek köszönhetően továbbra is megkapják a szoftverfrissítéseket és szolgáltatásokat.

A Huawei az új Android-funkciókat és biztonsági frissítéseket az AOSP-n keresztül tudja elérni, és ezeket automatikusan ki is adja majd az eszközökre. Továbbra is aktívan telepítjük az új szoftverfrissítéseket, patch-eket és egyéb hibajavításokat, miközben garantáljuk az API-k kompatibilitását. A 2019. május 16. óta eltelt időben a Huawei több mint kétszáz modellre adott ki biztonsági frissítést. A frissítési ütemezés gyakorisága az iparágban továbbra is változatlan. A Huawei-modellekre érkező biztonsági frissítések terve elérhető a Huawei hivatalos honlapján.

A Huawei GMS-sel működő készülékei ugyancsak tovább használhatnak más, GMS-alapú alkalmazásokat. A GMS-es felhasználói élmény nem fog változni, mivel a Huawei a jövőbeli frissítésekkel garantálja az API-k kompatibilitását és következetességét.

A Google Play-jel rendelkező telefonok esetében tehát minden Google Play-ből letöltött, illetve egyéb Google-alkalmazásokhoz továbbra is érkeznek majd frissítések.

Google Play-jel nem rendelkező telefonok esetében az új alkalmazások és frissítések kezelése az előretelepített Huawei AppGallery-n keresztül lehetséges. A Google-szolgáltatások saját hivatalos honlapjaikon érhetők el. Ezeket a szolgáltatásokat a telefon böngészőjén keresztül lehet igénybe venni.

A Huawei mindemellett elkötelezett saját mobilszolgáltatási-rendszere, a HMS fejlesztése mellett, amely gördülékeny hardver-szoftver együttműködést biztosít. A Huawei sajátr alkalmazásáruháza, az AppGallery 2018 májusi indulása óta több mint 170 országban működik már, aktív felhasználóinak száma meghaladja a 460 milliót, és felhasználók 2020 első félévében mintegy 184 milliárd letöltést kezdeményeztek az AppGalleryből."