Nem kapott PCI Express 4.0 támogatást az A520 chipset.

Ígéretéhez híven az AMD bemutatta az A520 belépőkategóriás lapkakészletét, ráadásul rögtön elérhetővé is váltak az első erre épülő alaplapok a kiskereskedelemben. Az új chipsetet használó termékek az AM4 foglalatú, Ryzen 3000 és Ryzen 4000G szériás processzorokkal kompatibilisek, továbbá az AMD szerint mindegyik támogatni fogja a hamarosan hivatalossá váló, Zen 3 mikroarchitektúrás Ryzeneket is.

Gigabyte A520M S2HForrás: Gigabyte

Az AMD A520 chipset teljesen fapados, irodai jellegű és abszolút belépőkategóriás gamer PC-khez ajánlja a vállalat, ennek köszönhetően a B550 és X570 modellektől eltérően még nem támogatja a PCI Express 4.0 szabványt. Ez nem jelent gyakorlati problémát, hiszen a vele szerelt alaplapot választók úgysem fognak prémium kategóriás videokártyát vagy SSD-t vásárolni a számítógépeikbe, nem a PCI Express 3.0 lesz a szűk keresztmetszet például a játékok futtatásakor.

Ami viszont kellemetlen, hogy a lapkakészlet csak a memória túlhajtására ad lehetőséget, a processzoréra nem.

Ettől eltekintve az A520-as alaplapok minden fontos szolgáltatást hoznak: támogatják az M.2 formatervű NVMe és/vagy SATA SSD-ket (alaplaponként változik a konkrét konfiguráció), klasszikus SATA kábellel akár négy meghajtó is rájuk köthető, továbbá öt USB 3.2 (10 Gbps), kettő USB 3.1 (5 Gbps), és hat USB 2.0 (480 Mbps) kapcsolatot kínálnak.

Kimaradt a PCI Express 4.0 támogatása az AMD A520 chipsetbőlForrás: AMD

Az AMD A520-as alaplapok az 50-100 dollár közti árszegmensben lesznek kaphatóak, az első napon elérhetővé vált modellek inkább a felső határhoz vannak közel, hazánkban 25-28 ezer forintos vételi árra kell gondolni.

Ez nem teszi jó vétellé a termékeket, hiszen a jóval fejlettebb B550-es alaplapok picivel 30 ezer forint felett kezdődnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!