Ezért mondott le a 108 megapixeles kameráról a Xiaomi

Vágólapra másolva!
Jó okkal szabadult meg a Mi 10 Ultránál a 108 megapixeles szenzortól a Xiaomi.
Vágólapra másolva!

A Xiaomi a Mi Note 10-zel indította el a 108 megapixeles mobilos kamerák őrületét, majd a Mi 10 és Mi 10 Pro folytatta ezt, és emellett más gyártók is használtak ilyen szenzort. A szakértők már előre figyelmeztettek, hogy bár marketing terén jó dolog a 108 megapixeles, a fotók minőségéhez semmit nem ad, viszont a képkészítés sebessége és a tárhelyigény negatív irányba mozdul.

Forrás: xiaomi

A tesztek szerint igazuk lett a kritikusoknak, és árulkodó dolog volt az is, hogy a Xiaomi az eddigi valaha volt legjobb csúcsmobiljába, a Mi 10 Ultrába már nem 108, csak 48 megapixeles fő szenzort épített be. A Xiaomi számára sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket a 108 megapixeles megoldás.

Éppen ezért váltottak át az OmniVision 0V48C-re, egy 48 megapixeles, de a 108 megapixelesnél fizikailag nagyobb, 1/1,32 hüvelykes szenzorra. A kevesebb pixel miatt itt a képpontok mérete ráadásul 0,8 helyett 1,2 mikrométer. Az új megoldás árban is kedvezőbb, nem terheli feleslegesen az ISP-t, és az autofókusszal sincsenek annyira komoly gondjai (de azért nem tökéletes, mint a korai tesztek mutatják). A jó hír viszont az, hogy lassan talán a mobilgyártók is belátják, hogy felesleges sokszáz megapixeles ígérettel csábítani a vásárlókat, ha az a hangzatos reklámokon kívül más előnyt nem igazán hoz a megoldás.